• Hva hadde vi fortalt våre barn om 40 mennesker frøs i hjel under Sinsenkrysset, spurte Geir Lippestad Arbeiderpartiets landsmøte. Han snakket om

Advokaten som forsvarte Anders Behring Breivik er selv sosialdemokrat og er invitert som taler på landsmøtet. Lippestad la vekt på at det må ligge verdier under politikken, ikke bare pragmatisme, skriver Aftenposten.no.

Menneskeverd

Som eksempel brukte han Aftenpostens artikkel lørdag om tiggerne som bor under Sinsenkrysset.

— Hva om vi etter en veldig kald natt fant 40 mennesker som hadde frosset i hjel under broen der. Hva skulle vi sagt til våre barn? Skal menneskeverd være en verdi som ligger under samfunnet vårt, da må vi finne løsninger på dette, sa han.

Anders Behring Breiviks advokat fikk ordet mellom alle avstemningene om små og store saker i Arbeiderpartiets program. Han la vekt på at samfunnet må styres etter grunnleggende prinsipper og verdier, eller et kompass.

— Ligger det ikke grunnleggende verdier under, blir det vanskelig. Når verdier er det avgjørende, er det ikke det praktiske fra dag til dag som styrer.

Roste Norge

Han mener at vår toleranse og opptatthet av menneskeverd vil bli utfordret fremover. Det vil skje når befolkningen vokser på grunn av innvandring. Men det vil også skje som følge av utvikling i teknologi og måten vi organiserer samfunnet på.

— I min familie er det noen som kjemper om å bli norgesmestre og andre som har som mål å leve ett år til. De er like mye verdt, sa han.

Samtidig roste han partiet og statsministeren for hvordan de taklet 22. juli på. Han mente at det var et klart tegn på hvordan verdiene ligger under samfunnet.

— Det gjorde inntrykk over hele verden, og jeg er stolt av å bo i et slikt land, sier han til Aftenposten.

Informerte Breivik

- Var budskapet ditt til landsmøtet en advarsel mot sorteringssamfunnet?

— Jeg tenker at Ap er garantisten mot et slikt sorteringssamfunn. Samtidig ville jeg peke på utfordringene. Og jeg brukte Aftenpostens artikkel som eksempel. Det er selvfølgelig veldig vanskelig å finne løsninger. Men hvordan kunne vi fortalt barna våre om menneskeverd, dersom 40 mennesker frøs i hjel under Sinsenbrua?

På spørsmål om hvordan han tror Breivik reagerer på at advokaten hans taler til Arbeiderpartiets landsmøte, svarer han:

— Den saken er sluttført. Jeg må leve videre. Jeg informerte ham tidlig om at jeg er medlem i Arbeiderpartiet og har hatt tillitsverv.

Etter rettssaken har han engasjert seg litt i politikken igjen, og er nå styremedlem i lokallaget på Nordstrand.