— Vi var tre stykk som stod og snakket, og plutselig oppdaget vi at hele vollen kollapset og vi måtte legge på sprang. En svær varebil ble flyttet flere meter. En av de som løp, havnet bak varebilen mot garasjen og fikk store problemer med å komme seg løs igjen, sier Arne Børge Mydland fra Moi til Aftenbladet.no.

DRAMA: Jan Medby fikk sammen med huseieren hoppet vekk fra raset i siste øyeblikk. FOTO: Fred Sirevåg Måtte få ut kone og sønn Han bor like i nærheten av jernbanestasjonen der det raste ut i går .

— Jeg fikk vann og all massen i tunet, i verksted og kjeller. Den er nå full av slam og masse, sier han.

- Ble du redd?

— Javisst, jeg var redd for at mer skulle komme. Jeg hadde jo kone og sønn i huset, så jeg måtte få de ut og få tømt huset. Jeg visste ikke hvor mye som ville raset, sier Mydland. Han og familien sov hos foreldrene hans på Moi i natt.

SKREMT: Arne Børge Mydland ble skremt av raset som kom inn over tunet hans. FOTO: Fred Sirevåg — Er du redd for å bo der igjen?

— Neida, neida. Men nå må det skje noe slik at vi ikke får sånne kollosale flommer. Men det går nok flere år før jeg er ferdig å rydde. Det er ikke så mye som er ødelagt, men jeg har fått gjørme i alt mulig, sier han.

20-års flom - Det vi har målt av vannføring i Rogaland er i størreslesorden en 20-års flom. Det er en svært sjelden hendelse, og nesten all nedbøren kom i løpet av en dag. Det ble varslet om 100 millimeter nedbør, og det stemte ganske godt. Det har regnet veldig mye, sier Thomas Skaugen, vakthavende hydrolog i NVE.

— Rasfaren er ikke over ennå. Vannet må ut av jorda, og det tar en dag eller to. Farene vi tenker umiddelbart på er ras som tar veier. Dette har helt sikkert gått ut over veier og andre ting, sier Skaugen.

Han sier at gårsdagen var verst i Rogaland og Telemark.

130 millimeter nedbør I Rogaland har det regnet aller mest på Eik Hove i Lund kommune. På Meterologisk Institutt sine målinger har det vært 96,6 millimeter nedbør fra 08 onsdag til klokken 08 torsdag.

— Men hvis man ser fra klokken 20 tirsdag til klokken 20 onsdag har det regnet 130,4 millimeter på Eik Hove, sier Anne Solveig Andersen, vakthavende meterolog ved Meterologisk Institutt. Hun sier at de måler nedbørsdøgn fra klokken 08-08 og derfor ikke har noe å sammenligne de høye tallene med.

Sola fikk 63,2 millimeter nedbør fra onsdag morgen til torsdag morgen. Bare én gang har det regnet mer en oktoberdag, og det var i 1996. Da regnet det 75,3 millimeter på ett døgn.

Nedre Vats har tradisjonen tro også fått mye regn. Der ble det målt 91,8 millimeter nedbør i går. Også dette er en andreplass på oktoberregn.