• Hadde politiet orket å ta en telefon til meg, kunne vi ha fått mannen innlagt, sier privatetterforsker Finn Abrahamsen.

Den tidligere politimannen er voldsomt frustrert over det lokale politiets håndtering av den psykisk syke mannen som nå er siktet for å drept sin kone på Skreia i Østre Toten natt til torsdag.

Abrahamsen har hatt kontakt med den drapssiktede mannen en stund. Han ble opprinnelig kontaktet av mannens advokat og bedt om å bistå klienten, siden Abrahamsen nå arbeider som privat etterforsker.

Mannen hevdet at han ble overvåket, og hans advokat mente Abrahamsen kunne være til hjelp.

Vi ser jo i sak etter sak hvor farlig det kan være når psykisk syke ikke får hjelp. Men så glemmer man det, og så går det galt.Finn Abrahamsen

— Mannen kom innover til Oslo tirsdag og kjørte på Strømsveien da jeg snakket med ham på telefon. Jeg fikk ham til ikke å stoppe på motorveien - det ville vært livsfarlig - og ba ham ta av til Alnabru. Der møttes vi i 13-tiden. Da jeg kom frem, hadde han gått et stykke vekk fra bilen fordi han mente det luktet gass i den, sier privatetterforskeren til aftenposten.no

Advarte om psykose

Da Abrahamsen undersøkte bilen, kjente han ingen gasslukt. Men han oppdaget at mannen hadde med seg ammunisjon til en salongrifle. I bilen satt også mannens mindreårige sønn.

Under samtalen ble Abrahamsen mer og mer sikker på at mannen var psykisk syk.

— Jeg hadde møtt ham tidligere, og så at han nå var blitt dårligere. Jeg sa det også til ham: Jeg sa at han risikerte å gå inn i en psykose som det kunne ta lang tid å komme ut av. Men psykisk syke folk vil jo ikke bli hjulpet, så det hørte han ikke på, sier Abrahamsen til Aftenposten.no.

Ville trå varsomt vis-à-vis politiet

Han poengterer at han ikke er politimann lenger og at det dermed kan være ugreit å ta kontakt med politiet og blande seg inn i deres arbeid.

— Men da jeg så at han hadde ammunisjon i bilen, hadde jeg en konkret grunn til å slå alarm. Jeg ringte mannens advokat og ba ham kontakte politiet. Det gjorde han, og min oppfatning er at han var ganske bestemt, sier Abrahamsen.

Politiet i Østre Toten koblet inn kommunehelsetjenesten. Men de burde ha gjort mer, mener Abrahamsen:

— Jeg sitter på informasjon som jeg ikke har gitt til mediene. Om politiet hadde orket å ringe meg - det koster ett tellerskritt - så hadde jeg fortalt dem ting som hadde gjort at mannen hadde blitt innlagt. Vi hadde kunnet unngå alt dette, sier etterforskeren.

Les mer under bildet.

Etterforskning pågår i familiens hjem. Kvinnen ble funnet død på balkongen. FOTO: HANS O. TORGERSEN
Hans O. Torgersen - Aftenposten

— Burde møtt ham

Han mener at politiet burde ha møtt mannen allerede idet han kom kjørende tilbake til hjemmet sitt på Skreia tirsdag ettermiddag, og bidratt til å få ham innlagt da.

— Vi ser jo i sak etter sak hvor farlig det kan være når psykisk syke ikke får hjelp. Men så glemmer man det, og så går det galt, sier han oppgitt.

Politiet i Østre Toten fortalte i dag at kommunehelsetjenesten tok hånd om mannen, og at politiet avsto fra videre inngrep - blant annet tok de ikke våpenet fra ham - siden det ikke var indikert at mannen hadde vært voldelig eller kommet med trusler.

Klokken 04.01 natt til torsdag ringte mannen selv til politiet og sa han hadde drept sin kone.

Vurderer institusjon

Siktede sitter torsdag ettermiddag i arresten hos politiet på Gjøvik, og han bistås av advokat Harald Gjølme.

I løpet av morgendagen vil det bli avgjort om han skal være i politiets varetekt eller overføres til et behandlingssted, opplyser advokaten. Han vil ikke opplyse om drapssiktede har kunnet avhøres i dag.