— Vi har nok til tider hatt en litt naiv forventning til hvordan dette ville la seg løse. Dette er første gang miljøspørsmål skal inn i absolutt alle deler av økonomien. 190 land insisterer på å la sin stemme bli hørt. Det sier seg selv at det er utrolig omfattende, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg er han ikke optimistisk med tanke på å få i stand en klimaavtale.

— En gigantisk skjæring

  • Slik det ser ut nå er det bare en klar politisk marsjordre fra statslederne som kan føre til en utvikling som bunner ut i en avtale. Forhandlerne kommer ikke lenger nå, det er bare toppolitiske initiativ som kan føre dette fremover, sier Solheim.

— Det er en gigantisk skjæring, legger han til.

Miljø -og utviklingsministeren fortviler over at det er brukt så mye tid til å diskutere formaliteter og såkalte prosesspørsmål.

Les flere saker på bt.nos klimasider.

— Det finnes knapt noen som ville skjønt bæret av det som foregår der inne. Samtidig er det mange som driver og legger skylden på hverandre. Da blir det vanskelig å komme videre, sier han.

Han understreker at det gjenstår et omfattende arbeide etter København uansett om landene kommer frem til en avtale eller ikke.

Roste danskenes innsats

— Det positive som har skjedd her må være med videre, slik at vi slipper å diskutere det på nytt. For at vi skal kunne ha videre fremdrift må vi sørge for at det ikke blir vanskeligere senere. Mye gjenstår, understreker han.

På dagens pressekonferanse benyttet Solheim anledningen til å rose danskenes innsats på klimatoppmøtet.

— De gjør en fantastisk innsats og bruker hundrevis av millioner på dette. Danskene har etter aller beste evne forsøkt å dytte prosessen fremover, sier Solheim.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til bt.no at Hillary Clintons tale også var et lyspunkt. Hun lovet at USA sammen med andre land vil bidra med 100 milliarder dollar årlig fra 2020.

Positive tendenser

Torsdagen begynte med den ene dystre meldingen etter den andre, men flere medier melder i ettermiddag om fremdrift i forhandlingene. Ifølge Berlingske Tidende er diskusjonene tilbake på sporet.

— Det handler om viljen, sier toppmøteminister Connie Hedegaard.

Jyllands-Posten skriver at Hillary Clinton og den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen holder et krisemøte for å drøfte hvordan man kan puste nytt liv inn i prosessen.

— Det er ingen hemmelighet at tiden er i ferd med å renne ut, sier Clinton.

Synspunkter på klimaforhandlingene? Diskuter i kommentarfeltet.

Håvard Bjelland
Reuters/Scanpix