• Vi har gitt tvilen et ansikt, sier Venstre-leder Lars Sponheim. I går sa partiet fortsatt nei til EU, med bare fem stemmers overvekt.

Ni av delegatene stemte blankt.

Klokken 11.43 i går formiddag ble spenningen endelig utløst. 86 nei-stemmer, 81 for norsk EU-medlemskap. Unionsmotstander og partileder Lars Sponheim mener avstemningen viser at Venstre er det mest spennende partiet i EU-saken.

— Jeg føler en veldig lettelse, ikke over resultatet, men for måten vi har håndtert denne saken på. Dette utfallet gjør det mulig for oss å holde en god dialog med folk der ute, folk som har den samme tvilen i EU-saken som mange av oss i Venstre, sier Sponheim. Han frykter ikke dype sår og splittelse i partiet etter EU-thrilleren på landsmøtet.

— Vi skal vise at det er rom for ja-folk i Venstre, sier partilederen.

«Også et ja-parti»

Ved samme bord som Sponheim smilte nestleder og ja-mann Olaf Thommessen tappert etter at nederlaget var et faktum.

— Jeg er jo ikke følelsesløs i politikken. Men et så knapt nei-flertall er en halv seier og viser at Venstre også er et ja-parti, sier Thommessen.

Av de sentrale partifolkene stemte foruten Sponheim, også statsråd Odd Einar Dørum, stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og May Britt Vihovde nei til EU. Hordaland var delt på midten, mens de tyngste ja-bastionene var Oslo, Akershus og Unge Venstre.

I et nokså lavmælt innlegg begrunnet Sponheim sitt «51 prosents» nei-standpunkt med sin motstand mot det han kaller regelhysteriet i EU og den uavklarte grunnlovsprosessen i unionen.

— EU-byråkratiet plager folk i medlemslandene med detaljstyring, sa Sponheim.

Frykt for lokaldemokratiet

Olaf Thommessen kalte EU for et solidarisk fellesskap.

— EU er ikke perfekt, men byråkratiutviklingen går i riktig retning. Vi må ta tak i EU og forbedre unionen der det er mulig. Norge må være med og få makt og innflytelse, sa nestlederen.

En rekke motstandere hevdet at EU-medlemskap er uforenlig med Venstres kjernesaker om at beslutninger skal tas nærmest mulig innbyggerne. Jennie Johnsen fra Oslo hevdet lokaldemokratiet vil forvitre hvis vi blir medlem av unionen.

Justisminister Odd Einar Dørum sa han er for EU, men mot at Norge skal bli medlem.

Både Dørum og flere andre nei-folk slo tilbake mot påstanden om at Norge gjennom EØS-avtalen i praksis er EU-medlem uten stemmerett. De viste til at Norge fortsatt har handlefrihet på viktige politikkområder som landbruk, fiskeri, og utenriks.

- Frykt, ikke håp

— Vi ønsker at Norge skal ha en fri stemme i verden, sa Leif Helge Kongshaug fra Møre og Romsdal. Han minnet landsmøtet om at Norges internasjonale gjennomslag på Johannesburg-toppmøtet om miljø og utvikling ikke ville vært mulig hvis vi var EU-medlem.

Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen tok et hardt oppgjør med nei-siden i eget parti.

— Jeg trodde Venstre var et parti for fremtidsoptimistene, men det som knytter motstanderne sammen er frykt, ikke håp. Det europeiske samarbeidet skaper håp, sa Michelsen, som nylig uttalte til BT at selveste Christian Michelsen ville vært overbevist EU-tilhenger hvis han hadde levd i dag.

«INGEN SPLITTELSE»: Lars Sponheim frykter ikke dype sår og splittelse i partiet etter EU-thrilleren på landsmøtet. Her er han på pressekonferansen sammen med nestlederne Olaf Thommessen og Trine Skei Grande.<p/> FOTO: SCANPIX