• Jeg vet ingenting om hva som vil skje, sier Sardar Ismael Kader. Han er en av 197 kurderne fra Irak som i fjor høst fikk oppholdstillatelse i Norge.

Fra en kommunal leilighet på Nordnes fulgte han i går utviklingen i UDI-skandalen på nettavisene.

Nå er Kader mer usikker enn noensinne om hva som vil skje med han, konen og datteren Lana (1).

— Da jeg i fjor fikk brevet fra UDI om at jeg hadde fått innvilget arbeidstillatelse, var jeg veldig glad. Det betydde at konen min og datteren min kunne flytte sammen med meg, i stedet for å bo på et mottak. Nå føler vi oss veldig usikre, sier Kader.

Han viser BT brevet fra UDI, som er datert 25. november i fjor. Da hadde Kader levd i uvisse om hva som ville skje med ham, siden han først kom til Norge 8. juni 1999.

— Etter 11 måneder i Norge fikk jeg innvilget midlertidig opphold for ett år. Etter det har det bare vært klager og usikkerhet. Brevet fra UDI i november ga oss håp. Nå er vi redde for hva som vil skje, sier Kader.

Konen Layla kom til Norge i 2003. Hun fikk innvilget arbeidstillatelse i ett år i november i fjor.

— Når den midlertidige arbeidstillatelsen går ut i november vet jeg ikke hva som skjer. Hva med datteren vår, som er født i Norge? Hun er uskyldig i alt dette, sier Layla Hassan Mohammed.

Nå frykter familien at UDI-bråket vil føre til at de blir kastet ut av landet.

— Jeg kan ikke reise tilbake til Kurdistan. Da blir jeg drept, sier Kader.

Han forteller at han i en idrettsulykke skadet en motspiller, som senere døde av skadene.

— Det er en stammekonflikt. Familien til han som døde nektet å finne en ordning, og vil drepe meg. Hadde jeg kunnet reise tilbake til Kurdistan, ville jeg gjort det, men slik situasjonen er i dag er det umulig, sier Kader.

Verken han eller konen er i arbeid. Hun snakker ikke norsk, og skaden fra idrettsuhellet gjør at han fortsatt ikke kan jobbe.

— Jeg er glad for at UDI-ledelsen ga meg oppholdstillatelse. De hadde sett at jeg hadde ventet i seks år på et svar, og handlet ut fra medmenneskelige hensyn, sier Kader.

USIKRE ETTER UDI-SKANDALE: Sardar Ismael Kader er en av 197 kurdere fra Irak som i fjor fikk oppholdstillatelse i Norge. Nå frykter han, konen Lyla Hassan Mohammed og datteren Lana (1),at UDI-bråket skal få konsekvenser for familien. ¿ Brevet fra UDI i november i fjor ga oss håp. Nå er vi redde for hva som vil skje, sier Kader.
KNUT EGIL WANG