— Forslaget er et være eller ikke være for oss, smiler kaptein Inge Hansen Brekke på supplyskipet «Edda Freya». Stemningen om bord har gått i takt med utsiktene for en ny refusjonsordning.

— Tidligere på dagen så det dårlig ut. Men så snudde det. Da vi fikk meldingen om at forslaget gikk igjennom i Næringskomiteen, sa vi det på høyttaleranlegget. Da brøt jubelen løs over hele båten, sier kapteinen.

Han håper tendensen med å flagge ut norske skip og bruke utenlandsk mannskap, vil snu.

— Norske sjøfolk er dyre. Men i flere år har vi moderert oss ved lønnsoppgjør, så jeg vet egentlig ikke hvorfor vi ligger over danske og svenske sjømenn i pris. Med nettolønnsordningen kan vi endelig begynne å konkurrere igjen. Vi har fått like rammevilkår, sier Brekke.

For erfarne sjøfolk kan dette bety at arbeidsplassene er sikrere enn på lenge. Men det var særlig lærlingene som var fornøyd i går.

— Dette betyr at jeg ikke har kastet vekk flere år. Jeg slipper å begynne på nytt med en annen utdanning, sier Glenn Edvardsen som får opplæring som maskinist.

Knut Richard Grønås er også lettet for at fremtiden ser litt lysere ut.

— Jeg trives på sjøen. Det er et variert arbeid og jeg kommer borti mange ting. Og innstillingen skal feires, grundig.

— Ja, det blir nok litt feiring i kveld. Vi ligger jo strategisk til, gliser kapteinen som har panorama utsikt over Bryggen.

GLADE: Sikrere arbeidsplasser for (t.v.) Svein Magnar Strand, Knut Richard Grønås, kaptein Inge Hansen Brekke og Glenn Edvardsen.<br/>FOTO: VEGAR VALDE