30-40 uniformerte norske veteraner, pluss et ukjent antall i sivil, var samlet foran Stortinget mandag, skriver Aftenposten.no. De protesterer mot nye regler som han mener forskjellsbehandler de som har vært ute i tjeneste for Norge i utlandet.

Krig er i utgangspunktet ikke det beste for helsen Krigsveteran Jan William Steen

— Blir kasteballer

— Veteranene har fått sine rettigheter neglisjert. Vi er nasjonens stolthet når vi reiser ut, men blir kasteballer i systemet når vi kommer hjem. Vi er alle stolte av den tjenesten vi har gjort. Vi er ikke bitre, vil vi bare ha litt rettferdighet, sa initiativtaker Jan William Steen under markeringen foran Stortinget.

Han har tjenestegjort i både Libanon og på Balkan.

Som et symbol på den uretten mange føler de har blitt utsatt for, leverte mange av de fremmøtte sine medaljer tilbake – foran øynene på blant andre Aps Martin Kolberg.

Flere av veteranene gråt da de la fra seg medaljene, og for Steen selv var det helt tydelig en stor påkjenning. Han fortalte også at en rekke medlemmer hadde meldt avbud i siste liten fordi belastningen ved å delta var for stor.

Årsaken til protestene, er nye regler fra nyttår: De som tjenestegjør nå, etter 1. januar 2010, får inntil 4,8 millioner kroner i erstatning ved 100 % uførhet. De som tjenestegjorde fra 1978 frem til nyttårsaften i fjor, får litt over det halve som maksbeløp under den nye ordningen som er langt mindre byråkratisk enn det gamle systemet.

— Krig er i utgangspunktet ikke det beste for helsa. Jeg håper Stortinget og Regjeringen gjør noe med kravene våre, sa Steen.

- Skal behandles likt UNIFIL-veteran Jan Heitmann var en av dem som støttet Steen etter talen. Heitmann har tjenestegjort i flere kontingenter i Libanon fra 1978 til 1982.

— Veteraner skal behandles likt. Man kan ikke differensiere grupper som har behov for hjelp. Selv har jeg ikke søkt om erstatning, jeg har bearbeidet mine inntrykk gjennom kameratstøtte. Jeg har vært med på mye, men vært heldig i forhold til mange andre, sier Heitmann til Aftenposten.no.

Norsk Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) har i en pressemelding tatt avstand fra at veteranene vil levere tilbake medaljene.

Kolberg:- Ikke gjort nok

Nestleder Martin Kolberg i Aps stortingsgruppe ”innrømmer glatt” at politikerne ikke har gjort nok for veteranene tidligere, og sier at de nå vil vurdere kravene fra Steen og foreningen.

— Det har ikke vært vår hensikt å gjøre noen forskjell på veteranene. Vi skal lytte til disse argumentene, uten at jeg kan love noe som helst, sier Kolberg til Aftenposten.no.

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann Sverre Myrli sier til NTB at han vil ta initiativ til å vurdere kompensasjonsordningene som ble innført fra årsskiftet på nytt.

Hva synes du om hvordan krigsveteranene behandles? Si din mening her.