Trippeldrapet i Tromsø har nok en gang ført til voldsom oppmerksomhet om psykotiske drapsmenn.

Det gjør livet vanskeligere for alle de psykisk syke som ikke er farlige, påpeker Terje Lerøy i ISIS – forening for manisk depressive.

Ufarlige

– Jeg reagerer veldig på at manisk depressive og mennesker med angst blir satt i samme bås som psykotiske. Koblingen mellom psykiatriske pasienter og drap gjør at folk blir redde for oss, sier Lerøy.

Han mener det ikke kommer frem at de aller fleste psykiatriske pasienter er ufarlige. Mediene og politikerne gjør for lite for å nyansere bildet, ifølge Lerøy.

– Etter trippeldrapet i Tromsø merker vi at folk blir mer forsiktige og holder seg unna. Mange tenker at psykisk ustabile personer er farlige. Slik er det ikke. Jeg kan være psykisk ustabil, men jeg er ikke voldelig eller farlig, sier Lerøy.

Landsleder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse reagerer også på begrepet «tikkende bomber» som har vært brukt i forbindelse med Tromsø-drapene.

Angst og depresjon vanligst

– De aller, aller fleste drap blir begått av mennesker som ikke har noen psykiatrisk diagnose. Det er heller ikke slik at man nødvendigvis er farlig selv om man er psykotisk, sier Klunderud.

Hun minner om at halvparten av befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.

– De fleste får angst eller depresjon, gjerne i forbindelse med samlivsbrudd eller andre livskriser. Selv om dette rammer mange, er psykisk syke en stigmatisert gruppe. Mange blir fryktelig lei seg over medieomtalen etter drapene i Tromsø. Enkelte kan også vegre seg for å søke hjelp, sier hun.