— Vi er holdt for narr, sier miljøvernminister Børge Brende.

Brende er rystet over de nye opplysningene. Ingen i Miljøverndepartementet kjente til disse radioaktive utslippene før de ble informert av BT i går.

For mens norske miljømyndigheter gjennom vinteren og våren trodde at selskapet British Nuclear Fuels (BNFL) hadde lagt nye utslipp på is, strømmet det technetium jevnt og trutt gjennom utslippsrørene, særlig i februar og mars. Stoffet havner i Irskesjøen og sprer seg med havstrømmene til norskekysten.

Vantro Brende

— Dette viser at det er all grunn til å reise tvil om atomselskapets troverdighet. Det er useriøst og hårreisende at BNFL gjennom ni måneder har gitt norske myndigheter inntrykk av at man arbeidet seriøst med å finne en renseløsning og samtidig har fortsatt med å tømme atomavfallet rett til havs. Det er nesten som man må klype seg i armen for å tro det er sant, sier Brende til Bergens Tidende.

Sist lørdag fortalte BT at selskapet i disse dager starter ny runde med utslipp av technetium. På avisens spørsmål om det var gjennomført slike utslipp tidligere i år, svarte selskapet skriftlig at det ikke hadde skjedd.

Motstridende

Men dette stemmer ikke overens med opplysninger gitt av det britiske forurensningstilsynet, Environment Agency til både BT og Greenpeace Storbritannia.

Her fremgår det at det i perioden fra januar til mai i år ble sluppet ut rundt 39 TBq med technetium.

— Ja, det stemmer at Sellafield hadde en utslippsrunde tidligere i år, sier Andy Mayall, som arbeider med Sellafield-saker i Environment Agency. Han stiller seg undrende til opplysningene BNFL ga Bergens Tidende. - Tallene er innrapportert til oss fra dem som har det tekniske ansvaret for utslippene på anlegget. Det ser ut til å være dårlig informasjonsutveksling mellom dem og PR-seksjonen i selskapet, sier Mayall.

«Regnskapsåret»

Konfrontert med de siste opplysningene, bekrefter BNFLs pressetalsmann Jamie Reed de radioaktive utslippene.

— Hvordan forklarer du at dere først opplyste om det motsatte?

— Det beror på en beklagelig feil fra vår side. Jeg tolket dessverre spørsmålet dit hen at det dreide seg om utslipp det siste regnskapsåret, som løper fra april til april. Så langt i regnskapsåret (fra 1. april, red.anm.) har vi ikke sluppet ut technetium, svarer Reed.

— Men tallene våre viser det var utslipp også i april og mai i år, riktignok av noe mindre omfang?

— De opplysningene må jeg sjekke opp. Jeg ringer deg tilbake, svarer Reed.

BT ringte presseavdelingen tilbake i 18-tiden i går kveld, og fikk da vite av hans talsmann-kollega Alan P. Hughes at man ikke var i stand til besvare spørsmålet før i dag.

Han fastholder at BNFL i dag ikke har noe alternativ til fortsatte utslipp. - Vi har ikke noe valg og tåler ikke forsinkelser i utslippsprogrammet hvis vi skal oppfylle våre forpliktelser, sier Hughes. Han viser til at britiske myndigheter har pålagt selskapet å tømme tankene med flytende technetium innen 2006. Snarlig avgjørelse

Oversikten fra de britiske utslippsmyndighetene viser at det ble sluppet ut rundt 62 Terrabecquerel (TBq) fra oktober 2001 til mai 2002, to tredeler av dette ble pumpet i sjøen i årets fem første måneder. Legger man til de pågående utslippene på 30 TBq, vil selskapet nå utslippstaket på 90 TBq i løpet av oktober. Denne grensen gjelder for enhver løpende 12 måneders-periode.

Miljøvernminister Børge Brende ble kraftig provosert da han før helgen fikk vite om de utslippene som nå starter. Til BT lørdag kalte han dem en «provokasjon mot Norge». Særlig bestyrtet var han fordi selskapet begynner å pumpe technetium i havet kort tid før den britiske regjeringen kunngjør sin beslutning som kan føre til pålegg om utslippsstans.

Statsrådens reaksjon på den siste avsløringen er enda sterkere. På bakgrunn av den siste utviklingen, besluttet han i går å skrive nok et brev til sin britiske kollega Michael Meacher.

Håper fortsatt

— Vi forholder oss nå bare til den britiske regjeringen, siden det er den som kan sette en stopper for dette. Jeg håper fortsatt på et moratorium, der selskapet blir pålagt å lagre stoffet midlertidig inntil man har funnet en varig løsning, sier han.

Brende fikk tirsdag et brev fra Meacher der han skriver at den britiske regjeringens avgjørelse om håndteringen av technetium vil bli offentliggjort i løpet av svært kort tid.

British Nuclear Fuels begrunner dumpingen av technetium med at de er pålagt å tømme tankene med stoffet innen 2006.