Sorgen slår inn med voldsom kraft nå under minnegudstjenesten. Tragedien som hittil har vært nesten uvirkelig voldsom og brutal, blir nesten ikke til å bære når man ser de sorgtyngede ansiktene til de unge som har mistet sine nærmeste, til dem som har vært gjennom en opplevelse for grusom til at de fleste av oss kan fatte det, til familiemedlemmer i sitt livs vanskeligste dager.

Dette er en nasjon på sin mørkeste søndag, og med messen her i Domkirken trenger sorgen gjennom alt. Det har vært et utløsende øyeblikk.

På første rad under gudstjenesten satt kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Dag Terje Andersen og AUF-leder Eskil Pedersen.

Kirken var fylt med statsråder og det øvrige politiske Norge, diplomater og mange sørgende. Kirken ble tidlig så full at mange som ville delta ikke fikk plass, men ble stående ute på den blomster- og lysdekkede plassen utenfor domkirken.

- Håp og trøst

Gudstjenesten, som har fått navnet «Messe for sorg og håp», ble innledet av biskopen som siterte Nordahl Grieg: «Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn».

- Fredag 22. juli 2011 ble vår lange fredag. Et helt folk har mistet søstre, brødre, familiemedlemmer og venner. Samtidig er det håp og trøst, sa Kvarme.

- I går ble plassen foran domkirken preget av et blomsterhav og tente lys. Vi omsluttes av omtanke og bønn av folk i mange land. Vi søker trøst i fellesskap med hverandre.

I Norderhov kirke på Ringerike, ikke langt unna Utøya, er kronprinsparet, utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) til stede på sørgegudstjenesten sammen med mange av de pårørende og overlevende etter massakren på Utøya.

Full kirke

I Oslo domkirke ble etter hvert så full at mange som ville delta, ikke fikk slippe inn.

- Vi er her for å vise medfølelse for dem som har mistet noen, sier Greta Kleven i kø på vei inn i domkirken.

- Jeg er ingen kirkegjenger, men dette har rammet hele det norske folk. Klart jeg må være her, fortsetter hun.

Midt i Domkirken var benkerader spesielt reservert for AUF, hvor ungdom sitter og gråter og klemmer hverandre.