Prinsessen ble torsdag kritisert fordi hun i et intervju med svenske Aftonbladet uttalte at man i Norge har likelønn. Torsdag ettermiddag kommenterte hun kritikken i en pressemelding:

– Formelt sett har vi lovfestet rett til lik lønn for likt arbeid i Norge, og det var det jeg mente med mitt svar. Jeg er fullt klar over at det fremdeles gjenstår mye før vi er i mål på dette området, sier prinsesse Märtha Louise i pressemeldingen.

Prinsessen ble også kritisert fordi hun ikke vil kalle seg selv feminist.

– Når jeg velger ikke å bruke et slikt begrep om meg selv, er det fordi ulike mennesker legger ulike ting i begrepet. Men er spørsmålet om jeg ønsker like rettigheter for kvinner og menn, er svaret selvsagt et ubetinget ja, sier Märtha Louise.

– Vi har samme lønn

I intervjuet med Aftonbladet onsdag kom prinsessen med en beskrivelse av likestillingssituasjonen i Norge.

– Både i Norge og Sverige er kvinner så individualistiske, og vi jobber og er likestilte og har samme lønn, uttalte Märtha Louise, for å forklare hvorfor hun ikke ville kalle seg feminist.

Men i snitt tjener norske kvinner 15 prosent mindre i timen enn menn. Kvinner i lederstillinger tjener i snitt 30 prosent mindre enn mannlige ledere. Og kvinnedominerte yrkesgrupper med høyre utdanning tjener i snitt 20 prosent mindre enn sammenlignbare mannsdominerte yrkesgrupper.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener at prinsesse Märtha Louise er på villspor når prinsessen uttaler at menn og kvinner har lik lønn for likt arbeid i Norge.

– Dette er beklageligvis ikke den virkeligheten som norske kvinner opplever, sier statsråden til NTB.

– Kunnskapsløs

– Dette er provoserende, særlig sett i lys av at manglende likelønn er en av de største likestillingsutfordringene vi har i dag, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Bente G.H. Slaatten, til NTB.

Hun mener prinsessen må forstå at hun vil bli lyttet til og oppfattet som et forbilde, enten hun vil eller ikke.

– Prinsessen kan ikke reise rundt og fortelle påpyntede eventyr om kritikkverdige norske samfunnsforhold, sier Slaatten.

Hun karakteriserer prinsessens uttalelser for «imponerende kunnskapsløse».

– Har ikke peiling

Redaktør i Ny Tid, Martine Aurdal, mener dette er et godt eksempel på hvorfor kongelige ikke bør uttale seg om politikk.

– Hun har jo rett og slett ikke peiling på hva hun snakker om, sier Aurdal til NTB.

Resten av det offisielle Likestillings-Norge vil ikke kritisere prinsessen.

– Min eneste kommentar er at jeg ikke har noen kommentar, sier leder for Likestillingskommisjonen, Anne Enger til NTB.

Likestillings— og diskrimineringsombud Beate Gangås vil heller blande seg inn.

– Likelønn er en viktig sak, men vi er redde for at den vil bli borte i støyen, hvis det skal fokuseres på en konflikt mellom prinsessen og ombudet. Vi må være nøye med hva vi uttaler oss om, ellers mister vi gjennomslagskraft, sier ombudets presserådgiver Ingrid Braate Prillard til NTB.

– Svik

Men SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen har noe å si.

– Alle som kan noe om dette, vet at hun her sprer gale påstander. For de kvinnene som opplever å bli diskriminert på arbeidsplassen, og dem er det dessverre mange av, må dette oppleves som et svik, sier Thorkildsen til VG Nett.

Hun mener prinsessen bør skaffe seg mer kunnskap om temaet før hun uttaler seg.

LIKESTILLINGSMINISTER: Karita Bekkemellem
Bergens Tidende
SCANPIX