To år etter at den rødgrønne regjeringen la fram sin Soria Moria-erklæring med løfte om bedre vilkår for landets bønder, tegner Lundteigen et dystert bilde av situasjonen.

– Det må komme en tydelig beskjed fra regjeringen om at de ønsker bøndene vel, sier han til Nationen.

Bondekultur i oppløsning

– Skal vi få tilbake framtidstroen og optimismen, det som gjør at ungdommen vil overta gården, må det en betydelig inntektsøkning til, er den krystallklare meldingen fra Senterpartiets mann i finanskomiteen på Stortinget.

Han mener vi nå nærmer oss krisa som førte til Hitra-aksjonen i 1975 da bøndene på Hitra og Frøya nektet å betale skatt.

– Da som nå var bondekulturen i kraftig oppløsning. Bare de mest entusiastiske holdt ut, og store arealer lå brakk. Det så ikke ut rundt omkring i landet. Det var svært dramatisk i årene fra 1969 til 1972. Vi har ikke sett maken siden – før nå, fortsetter Lundteigen.

– Forbrukerne betaler

Han er ikke redd for at forbrukerne ikke vil være med å betale.

– Norsk forbrukere har jo et sjeldent positivt syn på norske råvarer og norsk matvaresikkerhet. Til og med Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener jo det vil være rettferdig å øke prisene. Jeg er ikke i tvil om at norske forbrukere vil betale mer for at vi skal beholde bondestanden og kunne være selvforsynt med mat, sier Lundteigen.

Ifølge en fersk OECD-rapport får norske bønder nest mest støtte i verden. I 2006 fikk bøndene her i landet 65 prosent av inntektene sine fra statlig støtte. Bare Island har litt høyere støtte med 66 prosent. I EU er støttenivået på 32 prosent.