— Jeg heller til at de samlet sett er verdt noen hundre tusen, uansett godt under en million kroner.

Det sier antikvitetshandler Björn Gremner etter å ha gått gjennom Vestlandske Kunstindustrimuseums oversikt og bilder av gjenstandene som ble stjålet fra Kinasamlingen lørdags morgen.

- Mest verdifull i Bergen

Gremner, som er en av Nordens fremste eksperter på kinesiske antikviteter, understreker at det er vanskelig å gi en mer nøyaktig verdivurdering bare basert på bilder.

Likevel sier han at de mest verdifulle gjenstandene trolig er to like porselensvaser.

Antikviteter kan få større verdi for samlere hvis det ligger en interessant historie bak dem, for eksempel at de har vært eid av en kjent person.

For Kina-samlingen i Bergen handler det, ifølge Gremner, om hvordan samlingen kom til byen. Han tror derfor gjenstandene har større verdi for samlere i Bergen enn for eksempel i Kina.

— Dette er nok mer interessant i Bergen, på grunn av historien til samlingene, sier han.

- Ikke så proff

Det at ranet skjedde så raskt og etter alt å dømme var godt planlagt, har gjort at flere mener det er profesjonelle tyver som står bak. Gremner er ikke så imponert.

— Å stjele porselen ved å knuse montrene er fullstendig idiotisk. Da har du mer flaks om porselenet ikke blir ødelagt, da det er ikke profesjonelt på den måten, sier han.

Det har også konsekvenser for spørsmålet om hvem som eventuelt kan ha bestilt tyveriet.

— Det kan ikke være noen som har bestilt det gjort på den måten. Du må skjære opp montrene, eller bryte opp låsen, hvis du er proff. Så de var amatører på den måten, sier han.

STJÅLET: Disse porselensvasene er trolig de mest verdifulle av de stjålne gjenstandene, ifølge ekspert Björn Gremner. Bollen nederst i venstre hjørne er ikke stjålet.
KUNSTMUSEENE I BERGEN
BESTILLINGSJOBB: Den svenske kinaeksperten Björn Gremner sier de stjålne gjenstandene neppe er verdt mer enn noen hundre tusen kroner.
PRIVAT