– En ny avtale om utslippskutt er innen rekkevidde, slo Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fast da han åpnet historiens største klimamøte.

Han understreket at klimatoppmøtet i København er en mulighet som verden ikke har råd til å misbruke.

– I et kort øyeblikk i menneskehetens historie setter verden sin lit til dere, sa Rasmussen til delegatene som deltok under åpningsseremonien mandag.

192 land deltar

Denne uken er det forhandlere fra 192 land som skal i ilden. Målet er å ta et stort skritt nærmere en ny, global avtale om reduksjon av klimautslipp.

Neste uke begynner den såkalte høynivådelen, og over hundre stats— og regjeringssjefer er ventet å delta på møtets siste dag 18. desember.

Foran mandagens åpning av verdens største klimakonferanse noensinne trykket 56 aviser i 45 ulike land en felles lederartikkel med krav om at de politiske lederne som deltar på møtet må vise handlekraft. Hvis ikke, vil klimaendringene ødelegge planeten, het det i artikkelen. De får støtte av konferansens vertinne, Connie Hedegaard.

— Hvis stats- og regjeringssjefene ikke bruker denne muligheten, vil den kanskje aldri komme igjen, sa hun på åpningsdagen mandag.

Av hensyn til sikkerheten var flere av veiene rundt Bella Center der klimatoppmøtet holdes, stengt mandag morgen. Dette skapte forvirring blant drosjesjåfører i den danske hovedstaden.

Interessen for toppmøtet har vært overveldende, og kapasiteten til arrangørene er sprengt. Ifølge nyhetsbyrået AFP har 34.000 mennesker registrert seg som deltakere, mens konferansesenteret bare har plass til 15.000. Neste uke begynner den såkalte høynivådelen, og stats— og regjeringssjefer fra over 100 land vil være til stede på avslutningsdagen 18. desember. Håpet er at København-møtet skal munne ut i en global avtale som kan tre i kraft fra 2013. Både USAs president Barack Obama, Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh har lovet å delta i innspurten av forhandlingene. Norge vil være representert med til sammen seks ministre, deriblant statsminister Jens Stoltenberg.

Interessen for toppmøtet har vært overveldende, og kapasiteten til arrangørene er sprengt. Ifølge nyhetsbyrået AFP har 34.000 mennesker registrert seg som deltakere, mens konferansesenteret bare har plass til 15.000. Sikkerhetstiltakene er svært omfattende. Alle som skal inn på konferansesenteret Bella må gjennom en sikkerhetskontroll som ligner den man ser på flyplasser. Området er også grundig gjennomsøkt av politi og bombehunder.

PÅ PLASS: Aksjonister fra en rekke land og organisasjoner har tatt oppstilling utenfor Bella senteret i København.
PAWEL KOPCZYNSKI
PROTEST: Aksjonistene krever at de rike landene tar ansvar.
PAWEL KOPCZYNSKI