«Går man rundt i Norge, så spør man seg: Hvordan takler et land å plutselig få enorm rikdom?»

Med skråblikk på den økonomiske utviklingen i Norge før og etter oljen, vier Financial Times kommentarplass til å analysere den norske suksessen midt i en global økonomisk krisetid.

«Verden ønsker at de var Norge nå», skriver avisens kommentator Simon Kuper, som nylig har besøkt Norge.

Et besøk han, med den globale krisen som bakteppe, sier føles som velstandsturisme, eller «velstandsporno».

Fikk verden inn med svensk TV

Han beskriver Norges historie før oljerikdommen, med unionstid under Danmark og Sverige, beskriver et land av bønder og fiskere og et land som inn i 70-årene hang så bakpå med trender at vi så på svensk TV for å følge med på hva som skjedde.

Men — nå kan nordmenn gjøre alt, skriver han: kjøpe seg et tredje hjem, subsidiere punkeband (han har snakket med tidligere Meduza-vokalist, rockekokk og eks-punker Mona Halvorsen) og spare nesten alt av oljefondet.

Drømmer om pass

«Du kan forestille deg lidende norskamerikanere i Midtvesten nå gjennomsøke loftet etter eldgamle fødselsattester, drømmende om å anskaffe seg norske pass», skriver han.

Videre mener han at Norge, i tillegg til oljen, har bygget opp sin økonomi ved hjelp av en annen «naturressurs»: sine kvinner.

Ikke bare er tre fjerdedeler av norske kvinner i jobb, skriver han, det virker også som om de går fra «statuesk, ungdommelig prakt», gjennom middelaldrende år tilbragt i bedriftsstyrer før de går inn i alderdommen med uforskammet bra helse.

Han beskriver blant annet eldre norske kvinner han ser som at de ser ut som pensjonerte vinterolympiske mestere.

«Vi kan kjøpe Sverige»

Svenskene får unngjelde i Financial Times-kommentaren:

«Svenskene pleide å fortelle norskevitser. Nå deler mange unge svensker leilighet i Oslo, lager mat hjemme for å unngå å betale 9 pund ( over 82 norske kroner) for en sandwich, har ydmykende jobber hvor de tar imot bestillinger på norsk og snakker svensk tilbake».

Kuper hevder også å overhøre følgende under samtaler i Bergen: «Vi kan kjøpe Sverige», «Kjøpe det og stenge det» og «Eller bruke det som hytte».

Som slange i denne Edens hage, blir 22.juli nevnt. Hendelsene den dagen beskrives som da Norge mistet uskylden, skriver Kuper, men legger til at han av de byene han besøkte fikk det inntrykket at uskylden fremdeles var tilstede.

Han konkluderer med at til tross for rikdommen, har det forandret relativt lite. Noen har installert strøm på hytten, andre synes det er juks.

Og, som han skriver, det finnes verre steder å være.