– Det kan se ut som at folk trenger flommer, orkaner og tyfoner for å våkne. Men jeg håper man innser alvoret før den tid, sier professor Peter Lemke.

Den tyske forskeren ledet kapittelet som handlet om snø, is og permafrost i FNs klimarapport, og var denne uken i Bergen for å foredra på Bjerknesdagene, et årlig seminar ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Lemke er ekspert på klimaendringer i Arktis og Antarktis.

Kjemper på to fronter

FNs endelige rapport ble lagt frem 17. november 2007. I etterkant har rapporten blitt møtt av to svært forskjellige typer skeptikere: De som mener klimarapporten overdriver, og de som mener den ikke tar hardt nok i.

– Ja, vi slåss på en måte mot begge sider. Vi har vært forsiktige med å spå ekstreme tilfeller både i den ene og den andre retningen, og har valgt noe i midten. Men rapporten står på solid grunn, konstaterer Lemke, og viser til tallene som ligger bak arbeidet: Omtrent 700 forskere har bidratt til den fjerde hovedrapporten fra FNs klimapanel. I tillegg er den gransket av omtrent 2500 forskere før den ble publisert.

Tar tid å endre vaner

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim har uttalt at 2007 er året da verden våknet for alvor. Lemke tror det vil ta en stund før vi ser endringer av vesentlig betydning.

– I Tyskland, for eksempel, aksepterer folk at klimaet endrer seg og at det er menneskene som er skyld i dette. Men når det kommer til å forandre egne, personlige vaner, er det verre. Det vil skje, men kanskje trenger vi flere ekstreme hendelser før folk innser alvoret, sier han.

Totalt øker nå CO2-utslippene i verden med over tre prosent årlig. Norge vil i 2008 slippe ut mer CO2 enn noen gang, mye på grunn av gasskraftverkene på Kårstø og Melkøya.

Må forandre tankemønstre

Professor Lemke mener nøkkelen til å begrense CO2-utslippene ligger i få folk til å se på CO2 som avfallshåndtering, på samme måte som med ozon.

– Montreal-protokollen om ozon fra 1987 har vært en suksess, i motsetning til Kyoto-protokollen. Det er fordi vi ikke ser på CO2 som søppel, sier han.

Ifølge Lemkes egne anslag bruker tyskerne i år over 30 milliarder kroner på avfallshåndtering og 130 milliarder kroner i avgifter til vann og kloakk.

– Samtidig mener folk at 15-16 milliarder i CO2-avgifter er for mye. Vi må innse at CO2 er avfall, som vi må betale avgift for, sier Lemke.

Tror ikke på EUs mål

EU har besluttet å ha som ambisjon i sitt klimaarbeid at den globale middeltemperaturen ikke skal øke med mer enn to grader Celsius.

Neste uke starter klimatoppmøtet på Bali. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet denne uken at Norge har stor tro på møtet, og at den norske delegasjonen drar dit med ambisjoner om en klimaavtale som begrenser den globale oppvarmingen til nettopp to grader.

Ifølge Lemke er dette altfor optimistisk.

– Allerede nå har vi fått inn rapporter som viser at utslippene fra India, Kina og USA øker mer enn forventet. Scenarioet ligger allerede an til å bli verre enn vi spår i rapporten. Jeg tviler på målet om to graders økning, det vil nok bli mer, sier Lemke.

– Europa må ta ansvar

Kina slipper ut mye mindre per person enn Europa og USA. USA har derimot ikke ratifisert Kyoto-protokollen, men står nå alene i sin motstand i og med at Australias nye statsminister har varslet at landet vil undertegne avtalen.

Dermed faller byrden på Europa, mener Lemke.

– Europa må gå foran og vise hvordan det kan gjøres. Utvikle ny teknologi og endre vaner og tankemåter. Deretter bør vi selge teknologien til Kina og USA, men gi den bort gratis til Afrika, foreslår Lemke.

  • Diskuter saken her!
EN VEKKER: Klimaforsker Peter Lemke frykter at verden trenger å oppleve flere naturkatastrofer før folk innser alvoret i klimaendringene. Her fra orkanen Katrinas herjinger i Mississippi i USA i august 2005.
AP/SCANPIX
MOT ISFRITT ARKTIS: Lemke er ekspert på klimaendringene i Arktis og Antarktis. - FNs rapport antyder at Arktis vil være helt isfritt om sommeren i 2080, men nå ligger det an til at det vil skje allerede i 2050, sier han.
REUTERS/SCANPIX
BESØKTE BERGEN: Peter Lemke leder Alfred Wegener-instituttet for polar og marin forskning i Bremenhaven i Tyskland. Den tyske professoren besøkte Bergen denne uken for å foredra på Bjerknesdagene.
Erlend Langeland Haugen