• Nære venner fyller i dag større grad det kulturelle gapet mellom ungdommer og den ekte familien, sier trendanalytiker Kristin Undheim (24).

Analytikeren i Bengal Consulting viser til en WHO-undersøkelse som forteller at ungdom i Norge og Sverige er i Europa-toppen når det gjelder tidsbruk sammen med venner.

-Venner er det mest stabile man har. Det er kanskje fordi mange vokser opp med flyktige familieforhold Vi ser at ungdom har et lite nettverk av gode nære venner rundt seg.

I tillegg til dette har de en stor gruppe av bekjente, sier Undheim. Mye av tiden blir brukt på kafi.

-Jeg tror dagens ungdom har innsett at de ikke kan gjøre slutt på krig og store verdensspørsmål. I stedet bruker de energi på det nære.

Et eksempel på det er at ungdom sender inn SMS-meldinger for å velge hvilken video de vil se, sier Undheim.Hun peker på at ungdommer i dag er mye mer opptatt av det sosiale enn for få år siden.

— Dette ser vi av reklamebyråer som brukte slagord som "This makes you you". Nå er det ikke så kult å være deg alene. Den rene individualismen er illusorisk, sier Undheim.

Hun viser til at ungdom ser opp til mennesker som står for noe. - En uteligger som er gjennomført har mer respekt enn en platt person, sier Undheim.

Hun mener vi vil tilbake til det nære.-Ungdommene vil gjøre noe med livet sitt for å være et ekte menneske. Det er fordi vi lever i en flyktig hverdag.Vi får mange inntrykk kastet inn over oss. Dermed kjemper vi om det ekte, sier Undheim.