Den kongelige delen av besøket ble avsluttet med en privat lunsj for de to familiene om bord i kongeskipet «Norge» torsdag ettermiddag.

Det var strålende sol og rundt 20 grader i London torsdag. Regnet som møtte kongefamilien da de kom til byen mandag kveld, har holdt seg borte siden, til tross for våte varsler.

Mest substans

– Dette er kanskje ett av de besøkene med mest substans og faglig tungt innhold vi har hatt i utlandet, med mange spennende seminarer og viktige møter. Vi er veldig fornøyde selv, og håper også at de tre nye statsrådene fikk noe ut av besøket, sier kong Harald.

Dronning Sonja legger vekt på nettverksbygging og viser spesielt til programpostene der arkitektur og litteratur sto i fokus.

– Dette er jo noe helt nytt og spennende som det kan være fint å ta med seg videre ved slike besøk, sier hun.

Ikke sammen

Selv om det spesielle besøket i London var svært vellykket, vil det trolig ikke bli en vane at konge— og kronprinspar reiser sammen på offisielle besøk i utlandet i fremtiden

– Egentlig er dette noe de gjør mer av i utlandet enn vi har gjort, sier kong Harald, med tanke på at enten han selv eller kronprinsen må være til stede for å lede statsråd.

– Vi skal jo ikke forlate landet så lenge av gangen samtidig, selv om det går greit å organisere slike felles besøk i de nære landene der det går an å reise hjem fort, sier kongen, som opplyser at kronprinsen returnerer til Norge før resten av familien for å lede statsråd på Slottet fredag.

Roser svigermor

Kronprinsesse Mette-Marit synes det har vært veldig lærerikt å være med på besøket i London.

– Det har vært flott å reise med mine svigerforeldre, sier hun smilende før dronningen raskt bryter inn:

– Takk det samme!

– Det har vært fint å lære av dem og fint å samarbeide, sier Mette-Marit.

Kronprinsessen betegner hele besøket som et eneste høydepunkt, og trekker spesielt fram sin svigermor som et strålende forbilde.

– Dronningen er veldig kunnskapsrik, det er flott å lære av henne, sier den høygravide svigerdatteren, som har stått løpet ut uten synlige problemer.

Også hoffsjefen hoffsjefen Rolf Trolle Andersen er svært fornøyd med besøket i London.

– Alt her har gått på skinner, vi er møtt med velvilje og smil hele veien, sier han til NTB.