Lensmann Tor Flasnes ved Bjørnør lensmannskontor opplyser torsdag ettermiddag at dette er politiets konklusjon etter at alle aktuelle vitner er avhørt og den 17 fot store aluminiumsbåten er undersøkt og frigitt til utleieren.

Les også: Fire omkom i båtulykke

Han opplyser at sykehuset har konkludert med at de fire tyskerne — henholdsvis 51, 52, 69 og 70 år gamle - omkom som følge av en kombinasjon av nedkjøling, utmattelse og drukning.

Hjelpeløse vitner

— Utleiebåten de fire var om bord i må etter alt å dømme ha blitt tatt av en kraftig kastevind imot da den lå på toppen av en bølge. Båten ble slått rundt og de fire turistene havnet i sjøen, med fire kamerater i en annen båt som hjelpeløse vitner. Vi har konkludert med at ingen er å klandre og at ulykken skyldes meget uheldige omstendigheter, sier lensmannen.

Ifølge Flasnes var båten Veritas-godkjent og helt forskriftsmessig utstyrt.

Han opplyser også at alle de omkomne hadde på seg enten flytevest eller flytejakke da de ble brakt inn til St. Olavs hospital i Trondheim. Også det forskriftsmessig.

Ikke uforsvarlig

Lensmannen sier at 17-foteren med en 40 hestekrefter stor påhengsmotor ikke skal ha holdt uforsvarlig høy hastighet. Tvert imot, ifølge turistene i den andre båten.

De to båtene dro ut på fiske ved 08-tiden, men valgte å gjøre vendereis ved 13-tiden da det ble væromslag til det verre. Den tragiske kantringen skjedde en til to kilometer utenfor Bessaker.

— De holdt en hastighet som de vurderte var forsvarlig etter forholdene. Vi har ingen grunn til å tro at det var snakk om uforsvarlig kjøring. De har trolig holdt fem-seks knop, og det bør båt og utstyr tåle. Men de har vært ekstremt uheldig, med vindkast imot da de befant seg på en bølgetopp, sier Flasnes.

Det skal ha blåst kuling og vært bølger opptil halvannen meter i området.

- Svært tungt

De åtte tyske fiskevennene var alle fra byen Zeitz og har i fem år vært på fiskeferie i Norge. Reiselederen deres har ti års erfaring.

Båten leide de av utleiefirmaet Bessaker Drift i Roan. De har drevet utleie blant annet til tyskere i 18 år.

— Vi har ikke fått klager på driften. Så vidt jeg vet har utleieselskapet ikke hatt noen ulykker i løpet av de årene de har drevet, sier lensmannen.

— Det er svært tungt, sa Reinhard Røhling onsdag kveld. Han og tre kamerater måtte gi opp å få sine fire venner over ripa, og satte kursen for nærmeste oppdrettsanlegg for å melde fra til Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Lokalbefolkningen er sterkt berørt av tragedien. Torsdag forberedte det hardt rammede tettstedet Bessaker minnestund for de omkomne.