Mandag startet rettssaken mot en kiropraktor i 50-årene, som sammen med sin tyve år yngre samboer er tiltalt for menneskehandel og grov utnyttelse av sin stilling for å oppnå sex med sårbare kvinner.

Politiadvokat Anne Cathrine Aga mener at samboerne grovt utnyttet fattige jenter ved å true dem med hjemsendelse om de ikke ble med på familiens sexliv:

— De kom fra fattige kår på Filippinene, hvor familiene deres var avhengig av pengene de kunne sende hjem fra Norge. De var i en sårbar posisjon hvor huset til den enes foreldre var brent ned, og den andre hadde to små barn å forsørge, sier aktor Aga.

Dette er første gang straffelovens paragraf om menneskehandel skal prøves i en sak som gjelder utnytting av au pairer.

Facebook-bevis

Samboerparet har hatt åtte-ni au pairer, og hevder i sine politiforklaringer at de var åpne om at jentenes tjenester også omfattet å delta i familiens sexliv.

— Vi mener de var åpne om hvordan man levde i denne familien, og ønsket å leve videre. Derfor mener vi at det på forhånd var aksept fra de påstått fornærmede for at de også skulle ha sex med vertsfamilien, sier advokat Oscar Ihlebæk.

— Før au pairene kom til Norge var det en utstrakt kommunikasjon på sosiale medier som Facebook, og denne mener vi beviser at jentene visste hva de kom til, sier Ihlebæk til Aftenposten.no.

Hemmelig adresse

Første vitne mandag var en 30 år gammel kvinne, som kom til familien i Oslo høsten 2009.

Da var hun trøtt etter den lange reisen, men skal alt første natten ha blitt vekket av familiefaren som ønsket sex.

Dette var kvinnen etter eget utsagn lite interessert i.

I løpet av de neste seks månedene skal hun ha følt seg tvunget til å stå til disposisjon både for husfaren og vertsmoren.

— Nå bor jeg på hemmelig adresse, sa vitnet, som var tydelig nervøs og plaget over å stå ansikt-til-ansikt med samboerparet.

I vitneboksen tvinnet hun hendene, holdt tolken i buksebenet, og måtte ta flere pauser når aktors spørsmål vekket sterke minner.

— Det går greit. Jeg vil gjerne stå og forklare meg, sa kvinnen.

Dokumentfalsk

På tiltalebenken sitter også en økonomisjef, som er venn av samboerparet.

45-åringen er tiltalt for dokumentfalsk fordi han våren 2009 skal ha forledet Utlendingsdirektoratet til å tro at det var han som skulle hyre seg en au pair.

I likhet med samboerparet nekter han straffskyld etter tiltalen.

Siden reglene tillater bare én au pair av gangen i hver familie, mener aktor at 45-åringen var stråmann for å hjelpe samboerparet til å ha to au pairer boende hos seg samtidig.

Serieimport

Familien brukte nettstedet greataupair.com når de jaktet på nye au pairer. Det var også her de traff 30-åringen.

— Det var mange rare henvendelser, men de var de eneste som virket seriøse, sa kvinnen.

Au pairen møtte mannen til intervju i Manila, der han tilbød seg å vise hva en kiropraktor gjorde, og ga henne massasje.

- Sa han noe om hvilke arbeidsoppgaver du skulle ha?

— Ja, jeg skulle ordne huset og hjelpe til for vertsmoren som skulle føde.

Sendte bilde

- Hadde det vært noen seksuelle hentydninger før dette?

— Nei, men etter at jeg fikk jobben sendte han meg et nakenbilde. Da lurte jeg på hva som skjer. Jeg spurte en venninne som var i Norge om det skulle være slik. Først visste jeg ikke hva jeg skulle tro, men det var viktig for meg å kunne komme til Norge. Jeg så heller ikke noe ansikt på den nakne kroppen, og tenkte at å motta et slikt bilde var noe jeg bare måtte finne meg i for å få jobben, sa vitnet.

- Men skjønte du at jobben også innbefattet seksuell aktivitet? ville tingrettsdommer Torstein Hellesnes vitne.

— Nei. Da han sa at nå hadde han sendt et bilde av seg og ba meg sende ett av meg tilbake synes jeg bare det var uvirkelig. Jeg svarte med å spørre om hva arbeidsoppgavene mine skulle være.

- Forsto sexsamvær

Etter lunsjpausen fortsatte aktor Aga utspørringen. Da sa 30-åringen at hun skjønte at au pair-jobben også kunne innebære seksuelt samvær med familiefaren:

— Ja, jeg skjønte at han ønsket det, men jeg trodde ikke at han ville gjennomføre det, sa vitnet.

Advokat Ihlebæk avbryter stadig både aktor og vitnet. Han mener facebook-chattene viser at kvinnen burde ha skjønt at Oslo-familien forutsatte at jobben var mer enn husarbeid.

— Jeg trenger ikke sex. Jeg trenger en jobb, skrev kvinnen før hun dro fra Fillipinene.

Husfaren svarte da:

— Sex er ikke en del av jobben. Det er en tilleggsbonus.

Totalt utgjør utskriftene fra de sosiale mediene over 250 sider, og er tettpakket med hentydninger og hint fra familiefaren i Oslo.