1. mars i år døde Wenche Behring Breivik.

Torsdag ble boken om Anders Behring Breiviks mor, «Moren», lansert på en pressekonferanse i Oslo. Bokutgivelsen har rukket å skape stor debatt lenge før den i det hele tatt er blitt utgitt.

Ifølge Breiviks advokat, Hans Marius Graasvold, var det den nå avdøde kvinnens siste ønske at boken aldri skulle gis ut.

— Hadde medieoffersyndrom

På torsdagens pressekonferanse fortalte forfatter Marit Christensen hvordan Wenche Behring Breivik syv måneder inn i boksamarbeidet trakk seg fra hele prosjektet. Bakgrunnen var, ifølge forfatteren, utgivelsen av Aage Borchgrevinks bok «En norsk tragedie», samt at hennes datter ikke ønsket at moren skulle bidra til bokutgivelsen.

— Hun følte at det som ble skrevet om henne i Borchgrevinks bok, var uetterrettelig. Hun hadde det jeg vil kalle et klassisk medieoffersyndrom. Det ble for mye for henne da datteren samtidig ga uttrykk for at hun ikke ønsket at boken skulle komme ut, sa Christensen.

Noen måneder senere, rundt juletider i fjor, skal imidlertid Breivik ha ombestemt seg, og signerte på en avtale med forlaget og forfatteren.

- Det var mitt samfunnsoppdrag

Da kreftsyke Wenche Behring Breivik lå på dødsleiet, forsøkte hun å trekke seg fra denne skriftlige avtalen. Samtidig fikk Christensen rettslig forbud mot å besøke Breivik.

Likevel er Marit Christensen overbevist om at Wenche Behring Breivik ville ha boken utgitt, og at Christensen skulle skrive den.

— Jeg var, og er, overbevist om at hun på selvstendig grunnlag ønsket at det skulle skrives en bok om hennes liv, sa forfatteren på pressekonferansen.

Christensen har tidligere uttalt at hun anser det som sitt samfunnsoppdrag å fortelle historien om terroristens mor. Opplysningene moren kom med i samtaler med forfatteren, sett i lys av de enorme følgene av terrorangrepene, er for viktige til at de kan forbigås i stillhet, mener Christensen.

FIKK KRITIKK: Marit Christensen måtte tåle mange kritiske spørsmål da hun torsdag lanserte boken om Wenche Behring Breivik, som døde i mars i år.
SCANPIX

— I enorme katastrofer som den som rammet landet vårt 22. juli, er betydningen for samfunnet større enn for enkeltmennesket. Det er større enn Wenche, større enn meg, større enn oss alle som enkeltmennesker, sa en tydelig beveget forfatter.

Omstridt Seierstad-møte

I boken har Christensen også omtalt et møte på sykehuset mellom Wenche Behring Breivik og forfatter Åsne Seierstad, som holdt på med en bok om 22. juli.

Da Seierstad begynte å stille spørsmål om sønnen hennes, skal den kreftsyke kvinnen ha blitt svært opprørt, ifølge boken.

«Hun hadde mannet seg opp og klart å be henne og advokaten om å forsvinne fra dødsleiet hennes.», heter det i «Moren».

Denne beskrivelsen av hendelsesforløpet er senere blitt avvist av Seierstads forlegger, Erling Kagge. Han har ifølge VG krevd påstandene dementert, samt bedt om en

beklagelse fra Christensens forlag, Aschehoug.

Denne beklagelsen kom ikke på torsdagens pressekonferanse, og Christensen henviste til forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs da hun fikk spørsmål om dette.

— Vi kan på det nåværende tidspunkt ikke se at det er grunnlag for det. Dersom det skulle vise seg at vi har gjort en feil, må vi se på det, sa Spjeldnæs.

Vurderer PFU-klage

Avdøde Wenche Behring Breiviks advokat Hans Marius Graasvold mener det bør vurderes om Marit Christensens bok skal bringes inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

— Det vil være interessant å se om Norsk Presseforbund har synspunktet på dette, sier Graasvold til NTB.

Han viser til at Christensen selv holder fram pressens Vær Varsom-plakat og dens punkt om samfunnsansvar som begrunnelse for at hun har valgt å gi ut boka, til tross for at avdøde Wenche Behring Breivik ikke skal ha ønsket dette.

— Vær varsom-plakaten sier samtidig at man ikke skal utnytte en person som er i en sårbar situasjon, noe Wenche Behring Breivik i høyeste grad var. Dette er noe PFU vil kunne behandle dersom det kommer en klage, sier Graasvold.