— Vi kan ikke sikre oss så mye at vi sperrer oss inne. Våpen hører ikke hjemme på Stortinget, sier Per Sandberg (Frp), leder i Stortingets justiskomité.

Stortinget vurderer væpnet vakthold, i tillegg til en rekke andre tiltak om strengere sikkerhetskontroll:

  • Mer omfattende bakgrunnssjekk av ansatte.
  • Mer trafikkontroll rundt stortingsbygningen.
  • Strengere personkontroll når du skal inn.

- Frykten før du lar deg stoppe

I dag er det fullt mulig å parkere en bil ved siden av Stortinget. Det har også vært mulig å kjøre inn i Stortingets eget parkeringsanlegg.

Det finnes eksempler på at bilister har kommet til innkjøringen. I callingen har de sagt at de skal besøke noen — og så blitt sluppet inn. Den besøkende ble ikke varslet eller spurt om besøket var ventet.

Sandberg sier Stortinget må avvente hvordan politiet vurderer bevæpning av vanlige polititjenestemenn i fremtiden.

— Dette er et spørsmål om hvor langt vi skal gå i å la frykten stoppe oss, sier Sandberg.

En årsak til vurderingen om bevæpning, er erfaringene fra 22. juli. Da var ikke Stortinget sikret før litt etter klokken 18, to og en halv time etter bombeeksplosjonen.

Politiet ventet i samme tidsrom på flere angrep - og de ventet dem i Oslo, slik Thor Langli vitnet om i Oslo tingrett mandag. Langli var politiets innsatsleder i Regjeringskvartalet 22. juli.

Breivik har selv sagt hvordan Stortinget var et mål, på linje med Slottet, Aftenposten, NRK, oljeinstallasjoner, journalistenes SKUP-konferanse, 1. mai-toget på Youngstorget, Arbeiderparti-bygningen, blitzere, Dagsavisen og SV-bygningen. Og flere.

Politiker: - Vi har vært bekymret

André Oktay Dahl (H) er Høyres justispolitiske talsperson, og også medlem av Stortingets 22. juli-komité.

— Jeg er overrasket over alle sikkerhetshullene som er blitt avdekket på Stortinget, sier Dahl.

Han sier han overlater spørsmålet om bevæpnede vakter til presidentskapet og Stortingets sikkerhetsavdeling. Rundt 50 personer jobber i sikkerhetsavdelingen.

— Graden av naivitet som har vært tidligere, er skremmende, sier Dahl.

Han sier både vanlige ansatte og stortingsrepresentanter både før og etter 22. juli har snakket om at de har vært bekymret over sikkerhetsnivået.

Til NTB avviser stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) at presidentskapet har tatt opp - eller vil ta opp - problemstillingen med våpen.

— Stortinget har ikke diskutert bevæpning av vakter, sier Andersen.

Øyvind Korsberg (Frp), Stortingets første visepresident, sier:

— Alle er for maksimal sikkerhet. Men husk på at da kongen åpnet Stortinget i høst, kom han i åpen bil. Det er et symbol på åpenhet og demokrati, sier Korsberg.

MOT BEVÆPNING: Per Sandberg (Frp).
SCANPIX
LØVEBAKKEN: Stortingets inngangsparti sikres med pullerter, sikkerhetskontrollen skjerpes, og terrortrusselen kan føre til at politikerne i presidentskapet sier ja til bevæpning av sikkerhetsvaktene.
Håvard Bjelland