På vegne av NRK/Dagbladet og TV 2 foretar henholdsvis Markeds— og Mediainstituttet (MMI) og Gallup målinger hos tusenvis forhåndsutplukkede velgere, og vanligvis har målingene i stor grad tidligere stemt overens med valgutfallet.

I år er situasjonen annerledes, mener både valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen og statsviter Håkon Kavli i MMI: Hvis marginene mellom de to regjeringsalternativene er små, er det ikke sikkert at valgdagsmålingene klarer å gi noe klart svar på regjeringsspørsmålet.

— I år er det så tett at jeg vil ikke stole på målingene hvis de ikke gir tre-fire mandaters sikkerhet til en av sidene, sier Aarebrot til NTB.

Venstre-valget

Meningsmålingene den siste uken viser at det er dødt løp mellom de rødgrønne og de ikke-sosialistiske partiene. Seks av 13 galluper gir rødgrønt flertall, like mange gir ikke-sosialistisk flertall, mens én måling kommer ut med RV og Kystpartiet på vippen.

De siste målinger varsler et godt Venstre-valg, og partileder Lars Sponheim ga mandag middag – flere timer før Stortingsvalget 2005 er over – uttrykk for at han vil ha flere fra Venstre inn i regjeringen.

Men Sponheim får kontant svar fra Høyre-leder Erna Solberg, som avviser bestemt at Venstre har mer å hente:

— Vi vil snakke om sammensetningen av regjeringen basert på valgresultatet. Men Høyre er underrepresentert i dag, mens Venstre er overrepresentert, sier Solberg til NTB.