Dagen etter at 22. juli-kommisjonen felte en knusende dom over Regjeringens sikkerhetsarbeid og norsk politi, kommer det krav fra flere hold om at Jens Stoltenberg må gå av.

Blant annet krever VG statsministerens avgang på lederplass i dag, og får støtte av tidligere statsminister Kåre Willoch.

Må vise «unorsk» handlekraft

— Et sentralt spørsmål her er om Stoltenberg fremdeles har tillit hos nordmenn flest. Jeg tror den er svekket. Hadde dette vært en næringslivsleder, så tror jeg ikke det ville vært noe spørsmål om hvorvidt vedkommende måtte gå av, sier professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøyskolen BI, til Aftenposten.no.

Hun omtaler kritikken fra kommisjonen som «en krise det nesten er umulig å komme tilbake fra». Likevel er hun ikke sikker på at Stoltenberg vil bli presset ut av statsministerstolen.— Man må ha noen som kan erstatte ham, og det finnes ikke nå, sier Brønn.

— Men likevel må han vise en svært sterk handlekraft, og jeg tror de neste ukene blir avgjørende. Etter 22. juli ifjor var det det emosjonelle som sto sentralt, men nå trengs det en rasjonell leder som kan komme med konkrete tiltak. Den eneste måten han kan overleve på er ved å vise lederegenskaper og handlekraft som nesten er unorsk, sier hun.

Tror ikke på regjeringsfall

At Stoltenberg skal gi seg som leder, kan i utgangspunktet skje på to måter: At han selv trekker seg på grunn av press fra opinionen, eller at han blir nødt til å gå som følge av manglende tillit på Stortinget.

Det er noe som er svært vanskelig å se for seg at vil skje, mener Bjørn Erik Rasch, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

— Med en flertallsregjering så er det veldig vanskelig å se for seg et fullt regjeringsskifte. Det som er avgjørende her er hvorvidt Regjeringen har tillit hos flertallet i Stortinget, og det er ikke noe som tyder på at Regjeringen som sådan ikke har det, sier han til Aftenposten.no.

Han tror heller ikke det er sannsynlig at en annen Ap-politiker overtar jobben som statsminister, dersom Stoltenberg skulle trekke seg frivillig.

— Det er klart det er en vanskelig balansegang i å si at man tar ansvar samtidig som det ikke har noen praktiske konsekvenser umiddelbart, men jeg tror nok at endringer i politiledelsen er mer sannsynlig enn i Regjeringen.

- Stortinget styres ikke av VG

Heller ikke Frank Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, tror kravene om Stoltenbergs avgang er sterke nok til å få noen reell konsekvens.

-Jeg tror det er lite sannsynlig at statsministeren skal få et sammenbrudd som følge av en VG-leder, og deretter oppsøke kongen for å søke om sin avgang, sier Aarebrot.

— Det viktige blir redegjørselen Stoltenberg skal holde for Stortinget. Stortinget forholder seg ikke til hva VG skriver på lederplass, men hva som blir sagt på Stortingets talerstol, påpeker Aarebrot.

Redegjørelsen kan bli avgjørende

Statsministeren varslet på pressekonferansen mandag at det vil bli gitt en grundig redegjørelse for Stortinget om 22. juli-kommisjonens funn og hvilke tiltak som skal treffes for å styrke både politiet og sikkerhetsarbeidet.

Aarebrot mener det her vil bli viktig at også opposisjonen føler at de kan ha tillit til at Stoltenberg er rett person til å ta dette arbeidet videre.— Det var en enstemmig politisk enighet om at man skulle opprette en kommisjon, og da er det også viktig at alle partiene kan være enige om hvordan det skal følges opp – dette er jo tiltak som vil strekke seg videre inn i en ny stortingsperiode. Det blir derfor veldig spennende å høre hva politikerne sier i etterkant av redegjørelsen – dersom det gis utrykk for at de ikke har tililt til statsministeren vil det oppstå en situasjon der det vil kunne bli vanskelig å klamre seg til makten, sier Aarebrot.

Stortingspresident Dag Terje Andersen varsler at redegjørelsen vil bli gjennomført «så snart som praktisk mulig».