De to selskapenes styrer godkjente onsdag avtalen som innebærer at det A-presse-eide ANB formelt blir kunde av NTB, og dermed mottar NTBs nyhetstjeneste for distribusjon til sine aviskunder i A-pressekonsernet. ANB vil fortsatt håndtere alle kundeforhold overfor A-pressens aviser, men vil ikke lenger drive løpende nyhetsdekning selv. NTB vil dermed bli landets eneste store nyhetsbyrå.

– Jeg tror dette var en løsning som presset seg fram. Prinsipielt er det bedre med flere nyhetskilder enn færre, men det er ville vært vanskelig å opprettholde to nyhetsbyråer i en etter hvert svært kostnadsbevisst norsk presse, sier mediekommentator i Dagbladet, Andreas Wiese, til NTB.

Sterk konkurranse

Wiese peker på at nyhetsbyråene de siste årene har møtt sterk konkurranse, blant annet fra internett.

– Det har blitt veldig tøft å drive nyhetsbyrå etter framveksten av internett og den økte tilgjengeligheten til raske nyhetskilder. Få mediebedrifter har merket denne konkurransen bedre enn nyhetsbyråene, sier Wiese.

Han tror ikke NTB vil oppleve noen monopolsituasjon, selv om byrået blir Norges eneste store nyhetsbyrå.

– ANB har på ingen måte vært NTBs eneste konkurrent. Konkurransen fra internett er minst like viktig, sier Wiese.

Usikkerhet

Nyheten om avtalen ble mottatt med skuffelse blant de ansatte i ANB.

– Vi er ikke akkurat lykkelige, men dette har ligget i kortene en stund, så vi var ikke helt uforberedt. Men det er trist at all jobben vi har lagt ned i å bygge opp ANB som nyhetsbyrå har vært forgjeves, sier fungerende klubbleder i ANB, Thomas Hildonen, til NTB

Som en del av avtalen overføres åtte årsverk fra ANBs nyhetsredaksjon til NTB.

– Vi vet ikke hvem som skal overføres til NTB eller hva de som blir igjen skal gjøre. Situasjonen er preget av usikkerhet, sier Hildonen.

Lettet og fornøyd

De ansatte i NTB reagerte med glede og lettelse da de ble informert om nyheten på et allmøte onsdag ettermiddag.

– Folk er lettet. En lang prosess er over, og NTB har styrket sin posisjon For oss er denne avtalen svært positiv, sier klubbleder Nina Haabeth.

Hun ser fram til å få de åtte ANB-journalistene inn i staben.

– NTB vil bli klart styrket, og det tror jeg kundene våre vil merke, sier hun.

– Hører naturlig hjemme

NTBs sjefredaktør og administrerende direktør Pål Bjerketvedt og hans kollega Hallgeir Westrum i ANB sier i en felles uttalelse at de er meget godt fornøyd med avtalen.

– Vi er meget godt fornøyd med at A-pressens aviser igjen vil benytte innhold fra NTB. Dette er aviser som naturlig hører hjemme i NTB-fellesskapet. A-pressen er også en av de største eierne i NTB, og samarbeidet harmonerer dermed også med eierskapet, sier Bjerketvedt.