— Jeg kommer til å være opptatt av å lede en regjering og forhandlinger der vi respekterer alle partier, og der alle partier får gjennomslag for viktige krav. Hvis ikke vil samarbeidet undergraves. Det har vi understreket. Samtidig har alle de tre partiene understreket at velgernes dom skal være avgjørende for hvor stort gjennomslag de ulike partiene får. Det ligger i folkestyrets natur, sier Norges neste statsminister, Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

Mens Arbeiderpartiet kan notere seg en fremgang på 8,4 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg, til 32,7 prosent når 98,4 prosent av stemmene er talt opp, ble valgresultatet for SV en tilbakegang på 3,8 prosentpoeng til 8,7 prosent. Senterpartiet gikk frem 0,9 prosentpoeng til 6,5 prosent.

— Helheten blir det viktigste i forhandlingene, vi må både ivareta norsk økonomi og de store velferdsoppgavene. Jeg tror det er bedre å forhandle med partier som skal ta ansvar i fire år, og som forstår at de må ta ansvar for helheten over tid, enn å forhandle ved hver korsvei i Stortinget, sier Stoltenberg.

På spørsmål fra NTB om hva det vil bli vanskeligst å samarbeide med SV om, svarer Stoltenberg at det nok vil bli deler av energipolitikken.

VILL JUBEL: Jens Stoltenberg ble tatt imot som en konge på valgvaken i går kveld. FOTO: PÅL ANDREAS MÆLAND (MMS)