– Forklaringen på at noen kan gjøre noe slikt, kan være alt mulig rart, også det som kalles utvidet suicid. Det betyr at en person som har valgt å ta livet sitt, også tar med seg en lang rekke mennesker som står vedkommende emosjonelt nært. Ut fra det jeg har hørt om saken, har han tatt de som sto ham nær følelsesmessig på godt og vondt, og så stilt seg opp som skyteskive etterpå, sier Husebø til VG.

Etter først å ha skutt sin egen far, Gunnar Hermod Kaldahl (79), og sin samboer Tone Kristin Ueland (45) på Haukerød i Sandefjord, skal Geir Kaldahl (38) ha kjørt til Nøtterøy hvor han drepte sin 14 år gamle sønn Kristian Langaas og knivstakk ekskona (39) og hennes nye mann (43). Siden tok Geir Kaldahl sitt eget liv i Andebu. Ekskona og hennes mann ble alvorlig skadd og innlagt ved Sykehuset i Vestfold (SiV).

– Ikke i affekt En slik handling kan ifølge den erfarne rettspsykiateren ikke begås i affekt.

– Jeg vil anta at denne handlingen var veldig nøye gjennomtenkt, sier Husebø. En mann i affekt kan ta far eller sønn, men ingen i affekt kjører rundt slik som denne, sier Husebø.

Han understreker allikevel at utvidet suicid bare er en av flere mulige årsaker.

Etter det Dagbladet erfarer, hadde 38-åringen tidligere vært involvert i flere alvorlige voldsepisoder i Norge og utlandet. Dette kan politiet ikke bekrefte.

– Det eneste vi har registrert på ham er en trafikksak og et mindre forhold i Stavern, sier etterforskningslederen, politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold i Vestfold politidistrikt til avisen.

Minnestund I dag blir det minnestund i alle klassene på skolen der 14-åringen som ble drept, gikk, melder NRK.

– Det er et sjokk for veldig mange, og de trenger et sted å gå til, et sted hvor de kan snakke med noen, tenne et lys og minnes en kamerat som er død, sier kommunaldirektør Karen Kaasa i Nøtterøy kommune.

Etterforskningen så langt ikke gitt indikasjoner på at mannen har en fortid som pasient i psykiatrien.

– Det er et av spørsmålene vi jobber med å få avklart. Det vil vi antakelig lettere finne ut av over helgen. Da vil vi kontakte sykehus og vedkommendes fastlege, sa Sakrisvold til NTB søndag. (©NTB)