• Jeg føler meg utsatt for en kampanje. Noen liker meg åpenbart ikke, sier Gunnar Knutsen, valgstyrets presidentkandidat foran Redningsselskapets landsmøte.

Om en uke er det landsmøte. Valgkomiteen går inn for å vrake Lars Hellandsjø etter bare fire måneder som «sjef».

Gunnar Knutsen mener å vite hvem som står bak kampanjen mot ham.

— Det er uten tvil fungerende generalsekretær Kjell Brevik, sier han.

— Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har en klar oppfatning av at Brevik prøver å manipulere det sittende sentralstyret mot meg, hevder Knutsen.

Han var også kandidat til presidentvervet under det ekstraordinære årsmøtet. Etter flere timers tautrekking ble Lars Hellandsjø fra Gulen valgt.

  • Hvorfor går du til valg igjen nå?

— Fordi flere av landsrådsmedlemmene har tryglet og bedt meg om det. De føler at det vil skape ro, sier Knutsen.

— Nå er det blitt bråk nettopp fordi du stiller til valg?

— Det må andre ta ansvaret for. Det er ikke mine tilhengere som har innledet nye runder i mediene.

- Feilaktig plassert

Gunnar Knutsen mener mye taler for at han utsettes for en svertekampanje.

— Jeg blir uriktig plassert i Monika Kristensen Solås-fløyen. Hvor har man det fra? Da hun ble ansatt som generalsekretær, var jeg den eneste i sentralstyret som gikk imot det. For at ansettelsen skulle bli enstemmig, endret jeg oppfatning, sier han.

Knutsen fnyser av påstandene om at han vil gjeninnsette Kristensen Solås som generalsekretær dersom han blir ny president.

— Hvor de har det fra, begriper jeg ikke.

Han reagerer også på at det blir brukt mot ham at han fremforhandlet Kristensen Solås sin sluttavtale.

— Som eneste sentralstyremedlem som bodde i Oslo, påtok jeg meg denne oppgaven etter å ha blitt spurt om det av Magnus Stangeland, sier Knutsen.

Landsrådets leder, Niels-Christian Bang, deler Gunnar Knutsens syn på at det pågår en kampanje for å sverte hans presidentkandidatur.

— Det er de som ikke ønsker Gunnar Knutsen, som har satt i gang den nye støyen. Dette kunne de ha spart oss for. Det er da ikke noe underlig at valgkomiteen innstiller ham som ny president? Svært mange av de 13 distriktene i selskapet vil ha ham, sier Bang.

Interimsstyre

— Ville det gitt mer ro å la Hellandsjø fortsette?

— De fleste har sett på ham og hans styre som et interimsstyre som skulle fungere frem til landsmøtet kommende uke. Det betyr at både Hellandsjø og de øvrige styremedlemmene kan avløses.

Landsrådslederen reagerer på brevet sentralstyret har sendt landsmøtedelegatene, der delegatene advares mot å sette selskapets fremtid på spill.

  • Det er første gang i selskapets historie jeg hører om noe slikt. Et høyst eiendommelig utspill og spesiell måte å prøve å påvirke landsmøterepresentantene på, sier Niels-Christian Bang.
  • Bergens Tidende skrev i går at Gunnar Knutsen var visepresident i Redningsselskapets tidligere styre. Han var styremedlem. BT beklager feilen.