— Det er rett og slett ikke så mange i Norge som er dyktige nok til å gjennomføre en slik aksjon. Det krever militær planlegging, ledelse og disiplin. Et slikt ran krever mye trening og logistikk. Det er ikke usannsynlig at det er folk med militær bakgrunn som står bak, kanskje også med krigserfaring, sier Lier.

Han mener det er åpenbart at ranet er planlagt ned til minste detalj.

— Se bare hvordan de har brukt hjelmer og vester som er lik dem politiet bruker, slik at det skapes forvirring. De var dessuten langt tyngre bevæpnet enn politiet. Det hjelper ikke stort med pistoler mot automatvåpen, sier Lier.

Politimester Olav Sønderland sa på en pressekonferanse i går at dette var grunnen til at politiet ikke tok opp jakten på ranerne.

— Bilene våre ble perforert av kulehull. Ranerne var bevæpnet på en helt annen måte enn oss, sa Sønderland.

Leif A. Lier påpeker at gjerningspersonene har en rekke fluktmuligheter.

— De flykter helt sikkert ikke sammen. De kan kjøre av gårde hver for seg, de kan komme seg unna med speedbåter eller småfly. Det er mange muligheter.

— Tror du de blir tatt?

— La oss håpe det. Men jeg tror aldri at alle blir tatt. Hvis to eller tre blir pågrepet vil de aldri fortelle hvor resten befinner seg.

— Blir politiets arbeid påvirket av at en tjenestemann ble drept?

— Det blir nok påvirket på den måten at alle nå vil gjøre en best mulig jobb. De blåser i om de skulle hatt ferie, og vil gjøre alt for å få tatt ranerne.