— Harald Schjelderup opptrer i overkant arrogant når han reiser mistillit før helsebyråden i det hele tatt har forklart seg, sier Høyres gruppeleder i bystyret Ragnhild Stolt-Nielsen.

Under onsdagens høring i bystyrets helsekomité varslet Harald Schjelderup overfor Bergens Tidende at han vurderer mistillitsforslag mot helsebyråd Hilde Onarheim på grunn av situasjonen ved Florida sykehjem.

Mener opposisjon er uinteressert

— Det vi har hørt her i dag tyder på at byrådet ikke har kontroll. Ansvaret er blitt skjøvet nedover. Vi skal være varsomme med å bruke mistillit, men her er det helt uunngåelig at denne debatten kommer, sa Schjelderup.

På det tidspunktet hadde verken kommunaldirektør Finn Strand eller byråd Hilde Onarheim forklart seg. Det er spesielt dette Ragnhild Stolt-Nielsen reagerer på.

— Dette tegner et bilde av en opposisjon som overhodet ikke er interessert i å høre. Schjelderup var heller ikke til stede verken under byrådens fremlegg eller da situasjonen ved andre sykehjem ble gjennomgått. Det er uredelig å beskylde byråden for ikke å ha kontroll, sier Stolt-Nielsen.

— Jeg mener dette er helt utidig at man går inn i en høring og ikke engang orker å vente til høringen er ferdig før man rasler med mistilliten, legger hun til.

Viser store forskjeller

Gruppelederen for det største byrådspartiet mener at Arbeiderpartiet nå er tom for egen politikk, og derfor rasler med mistillitssabelen.

- Så opposisjonen tar feil?

— Vi er helt uenig i deres påstander. Det ble i går ikke fremvist et bilde av at man er uten kontroll med sykehjemmene, mener Stolt-Nielsen.

Opposisjonsleder Harald Schjelderup har følgende svar til Stolt-Nielsen:

— Enhver som var til stede og hørte på de rystende beskrivelsene av politisk ansvarsfraskrivelse, fryktkultur og lav bemanning, vil skjønne at spørsmålet om mistillit ble reist. I går fikk vi høre at rop om mer ressurser var blitt ignorert, at Bergen var elendig forberedt på samhandlingsreformen og at det eksisterer en fryktkultur. Hvis det er uinteressante politiske forhold for Høyre, så bare understreker det forskjellen i politikk mellom Arbeiderpartiet og Høyre, sier Schjelderup.

— Hvis Schjelderup hadde vært til stede under kommunaldirektørens forklaring, hadde han hørt at rop om ressurser ble imøtekommet, svarer Stolt-Nielsen.

- Pål, du lyver

Stolt-Nielsen fyrer seg også opp over at kommunalråd Pål Hafstad Thorsen (A) under høringen sendte ut twittermeldinger der han etterlyste byrådsleder Monica Mæland under gårsdagens høring. Han fikk blant annet svar fra ordfører Trude Drevland, som svarte at byrådslederen må innkalles for å møte til høring.

— Hafstad Thorsen skrev på sosiale medier at Høyre ville ha nektet å innkalle byrådslederen. Det har aldri vært diskutert å innkalle Monica Mæland til denne høringen. Det er uredelig å påstå at Høyre ville nekte dette. Pål, han lyver, tordner Stolt-Nielsen.

Skværer opp

Det benekter Pål Hafstad Thorsen at han gjør. Thorsen er leder for bystyrets oppvekstkomité.

— I forbindelse med skolehøringen ønsket vi å kalle inn byrådsleder Monica Mæland. Vi opplevde at Høyre gjorde dette veldig vanskelig, fordi de mente at skulle Mæland kalles inn, måtte også tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen kalles inn. Mitt poeng er uansett at byrådslederen burde ha interesse av å lytte til det som kommer frem når bystyret arrangerer høringer om skoleforfall og graverende forhold i eldreomsorgen, sier Thorsen.

Høyres fraksjonsleder i oppvekstkomiteen, Peter ChristianFrølich, reagerer på påstanden om at Høyre skal ha nektet å innkalle MonicaMæland til høringen om skoleforfall.

— Dette er fantasifullt og smått konspiratorisk åpåstå dette, sier han.

Twitter-krangelen i går har ført til at Thorsen sammen med helsekomité-leder Siw Anita Lien skal drikke kaffe med ordfører Trude Drevland for å diskutere hvordan fremtidige høringer skal arrangeres.

Støtter du mistillitsforslaget?