MAJ-BRITT DAHL KJERSTI MJØR

Visste vi det ikke. Det er unge menn som er mest søvnige, viser ny forskning. Om det er vinter eller vår spiller ingen rolle.

Eldre kvinner klager mest over søvnproblem. Men det er faktisk yngre menn som er mest søvnige, ifølge en ny studie ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer (SOVno) i Bergen.

Sover middagslur

Øystein Ulven (17) er ofte trøtt om dagen. Han får liksom ikke sovet nok. Seks-syv timer i ukedagene. Han står opp kvart på syv, og tre dager i uken slutter skolen først klokken 15.55. Da er han helt skutt og må ofte ty til en middagslur.

Kompisen Kjetil Orset er like trøtt. Særlig nå på vinteren med mørke både når de drar til og fra skolen.

— Vinter er dvaletid, sier de bestemt, og blir veldig overrasket når Bergens Tidende forteller dem at det for folk som er skikkelig søvnige ikke spiller noen rolle om det er vinter eller vår.

18 prosent slit

Til sammen 2300 norske kvinner og menn har deltatt i forskningsprosjektet, og resultatet er overraskende: Hele atten prosent sliter med «alvorlig søvnighet» i ulike grader. I den største gruppen finner vi menn mellom 18 og 29 år.

— Atten prosent er bekymringsfullt mange, seier professor og SOVno-leder Bjørn Bjorvatn til BT.

— Dette samfunnsproblemet er det viktig å ta fatt i, fordi det blant annet kan være kjempefarlig i trafikken. Vi vet at kring tyve prosent av alle trafikkulykker er relatert til søvnproblemer.

Søvnig, ikke trøtt

Selv om det ofte føles slik, er vi ikke mer søvnige om vinteren enn om sommeren. Deltakerne i studien ble intervjuet både i desember og juni uten at forskerne fant årstidsvariasjoner.

Men Bjorvatn understreker at det er svært viktig å skille mellom trøtthet og søvnighet.

— Å være trøtt rammer oss alle, og får ikke slike dramatiske følger. Søvnighet kan være langt farligere. Det kan skyldes alvorlige sykdommer, og føre til at folk sovner bak rattet.

Mandagene et sjokk

For Øystein Ulven og Kjetil Orset er mandag morgen «helt grusom». Etter en helg med sene kvelder og soving til langt ut på formiddagen, er det et sjokk å komme i gjenge.

— Mandagene skjønner jeg ingen ting før jeg går ut døren, men det går greit, sier han.

— Det er ofte fristende å ta seg en blund, medgir Kjetil.

Jon Opedal Hove (24) føler seg stort sett pigg og våken når han er kommet seg på beina om morgenen. Utover dagen kan det imidlertid røyne litt på for litteraturvitenskap-studenten.

Frisk luft hjelper

— Det hender at øyelokkene siger igjen. Da må jeg bare gå ut, få frisk luft og ta en kopp kaffe.

Men å nesten kjøre utfor veien, har han aldri opplevd.

Det har kameraten Svein Hauge (23), som studerer klassisk arkeologi.

— Det var en spesiell situasjon. Jeg hadde jobb på smelteverk, og etter 16 timers vakt var jeg veldig trøtt, forklarer han.

Når han jobber i feriene og har fast døgnrytme, går det greit. - Men når jeg studerer, er det verre, sier Hauge.

Lærte i militæret

Marcus Emdal Kristiansen (19) finnes ikke søvnig om dagen. Han avtjener verneplikten på KNM «Bergen», og har en regelmessig døgnrytme. Han legger seg kanskje klokken 22, og våkner pigg og rask etter en god natts søvn.

— Før jeg dro i militæret, var det ikke sånn. Da kunne jeg sove lenge og likevel føle meg sliten hele dagen, forteller han.

Hvorfor menn er mer søvnige enn kvinner, har ingen av ungguttene vi møtte noen forklaring på.

Livsstil

Forskerne har heller ingen fasitsvar.

— En slik undersøkelse gir ikke det, men en kan selvsagt spekulere, sier Bjørn Bjorvatn, og gjør akkurat det:

— Kanskje skyldes det underskudd på søvn. Det har vært en trend, spesielt blant unge mennesker, at de skal få med seg alt, både på jobben og på fritiden. Da kan det være vanskelig å passe på søvnen sin, sier Bjorvatn.

Han forteller forskerne vil gjøre nye studier for å finne svar på disse og andre spørsmål undersøkelsen har virvlet opp.

Bjorvatn oppfordrer folk som kjenner seg søvnige til å kontakte fastlegen.

— Mange kan få god hjelp av allmennpraktikeren, mens andre bør henvises videre til spesialist, sier han til BT.

Sjå også www.helse-bergen.no/avd/SOVno.