En kvinne i 50-årsalderen fra Nedre Buskerud er trolig forgiftet etter å ha brukt stoffet.

Kvinnen ble innlagt på Sykehuset Buskerud fredag med alle tegn på forgiftning. Legene ved sykehuset tror kvinnen kan ha brukt stoffet i pilleform som et ledd i en slankekur.

Politiet i Drammen advarer nå sterkt mot bruk av stoffet, som kan være dødelig.

— Vi har mistanke om at stoffet omsettes ulovlig i Drammen-distriktet, men vi vet ikke hvordan det skjer, om det er på såkalte homepartyer eller på andre måter, sier operasjonsleder Ann-Sofi Larsen i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Alvorlig Politiet kjenner foreløpig ikke til andre som er forgiftet som følge av inntak av stoffet.

Sykehuset Buskerud opplyser at kvinnens tilstand er alvorlig, men stabil.

— Kvinnen blir overvåket på intensivavdelingen der hun blir behandlet for mistanke om inntak av dinitrofenol. Det er tatt prøver av kvinnen, men foreløpig har vi ikke fått bekreftet om det er dette stoffet hun er blitt syk av. Hun behandles imidlertid som om det er dette stoffet hun har fått i seg, sier kommunikasjonssjef Gro Bogen Nilsen ved Sykehuset Buskerud til NTB.

Ingen motgift Det finnes ingen kjent motgift eller behandling mot dinitrofenol-forgiftning, som ifølge Tidsskrift for Den norske lægeforening kan føre til høy feber, muskelkramper, lungeødem, nyresvikt og eventuelt dødsfall.

— Siden det ikke finnes motgift mot stoffet, kan vi bare behandle symptomene, sier Nilsen.

Forbudt i 1938 Dinitrofenol ble lansert som slankemiddel i USA i 1930-årene, men ble forbudt i 1938 etter at det ble kartlagt hvor giftig det var.

Stoffet påvirker cellenes opptak av energi, og dermed forbrennes fettet i kroppen raskt.

Stoffet er ikke registrert som legemiddel og står ikke på antidopinglistene, men det er ifølge legeforeningens tidsskrift kjent at det er brukt av kroppsbyggere som vil forbrenne fett uten å miste muskelmasse.