Av HALLGEIR OFTEDAL

Advokat Fegran: — Vi har ikke noe som tyder på at det som skjedde i Baneheia var planlagt. Vi vet at Jan Helge ikke på noe tidspunkt visste at den ene jenta ville bli drept av Viggo Kristiansen. Drapet kom helt overraskende for Jan Helge, og helt uten forvarsel. Ifølge Jan Helge har Viggo tidvis brukt uttrykket ”jeg skal drepe deg”. Slike uttrykk satt løst hos Viggo.

Jan Helge har ikke hatt noe motiv for å legge skjul på ting som skjedde på åstedet, og som ble avdekket i etterkant. Det er ingen grunn til å statuere medvirkningsansvar overfor Jan Helge i drapet på den eldste jenta. Det er ikke fysisk medvirkning, og det er heller ikke psykisk medvirkning. Han sitter så langt unna at han kan ikke gripe inn. Aktor konstruerer et medvirkningsansvar. Jan Helge sier at han håpet at Viggo ikke ville gå så langt at han drepte jentene, men det er ingen indikasjon på medvirkning.

”Hva faen holder du på med” sa Jan Helge til Viggo etter at den første jenta var drept. Dette viser at Jan Helge ikke visste hva som skulle skje.

Jan Helge Andersen forteller at Viggo etterpå truer han til å drepe den andre jenta og Jan Helge får kniven.

Vi er fremme med det uforståelige som skjedde i Baneheia.

Hvorfor forsøker ikke Jan Helge å kaste kniven så langt vekk som mulig da han fikk den av Viggo? Det er en gåte.

”Det ble enda mer kaos i hodet”, har Jan Helge forklart da Viggo beordret ham til å drepe den andre jenta. Jan Helge blir livredd, ikke minst fordi han selv blir drapstruet. Andersen tar i mot kniven. ”Kaos i hodet” er fortsatt Andersens betegnelse på situasjonen.

Han er ærlig, fordi Jan Helge da veier for og i mot. Rent taktisk var det dumt å si. Han vurderer å kaste kniven. For oss viser det seg at han har den muligheten. Men det er ikke hvordan vi oppfatter situasjonen, men hvordan Jan Helge oppfatter situasjonen der og da, som er avgjørende. Han var handlingslammet og truet på livet av bestekameraten. Viggo krever at Jan Helge ”må få ræva i gir”. Dernest blir drapet utført.

Det er ufattelig fordi Jan Helge har utført et drap forsettlig. Spørsmålet er om han har gjort det med overlegg. Vi er i grenseland mellom overlegg og forsett.

Aktor mener at Andersen brukte tid til å vurdere drapet. Men det må en rolig overveielse til for å dømme ham for overlagt drap. På åstedet var det ikke noen mulighet for rolig overveielse. Jan Helge forklarer at han overveiet hva han skulle gjøre da han fikk kniven, og bokstavelig er han da skyldig i overlagt drap. Men var han i et sinnsopprør som frifinner ham for overlagt drap, slik det også antydes i strafferettslitteraturen.