Kommunestreiken kan nærme seg en avslutning. Flere medier henviste mandag ettermiddag til kilder som da sa det pågår hektisk møtevirksomhet med sikte på å få til en løsning.

Det skulle da være uformell kontakt mellom KS og fagforeningene.

Meglingsmannen er på plass

Meglingsmann Dag Nafstad kom mandag kveld til Oslo fra Tromsø og har startet en ny kontaktrunde for å få en slutt på kommunestreiken.

Dette har NTB fått bekreftet av det de kaller «pålitelige kilder».

Den fastlåste situasjonen kan dermed være gått inn i en fase med ny aktivitet og bevegelse.

Etter det NTB har grunn til å tro, har Nafstad møter med KS for å sondere terrenget med tanke på å legge fram et forslag i løpet av kvelden og natten.

Ved 21.30-tiden var utviklingen ennå ikke kommet så langt, og de streikendes organisasjoner – Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne – er ennå ikke innkalt til noe møte i regi av meglingsmannen.

Hva er utviklingen i kveld?

— Vi er i en situasjon hvor vi ikke kan fortelle noe nå. Det blir ingen kommentarer fra KS på en stund enda, sier kommunikasjonsdirektør i KS, Jørn Baade til Aftenposten.no klokken 22, mandag kveld.

- La frem forslag

Meklingsmann, Dag Nafstad, har etter det NRK erfarer ved 21.30-tiden allerede lagt frem et forslag som partene etter planen skal ta stilling til sent mandag kveld.

— Forhandlingslederne er bedt om å holde seg i Oslo

— Det er vel noen som har ventet ute på gardermoen tenker jeg, sa YS-leder, Tore Eugen Kvalheim, til Aftenposten.no ved 20.30-tiden mandag kveld.

— Jeg kan ikke bekrefte at han er kommet, men jeg har hørt rykter om at han er på vei til Oslo. Forhandlingslederne har blitt bedt om å holde seg i Oslo, sier Kvalheim.

Ingen megling i ettermiddag

Meglingsmann Dag Nafstad dro før helgen hjem til Tromsø og klokken 15 mandag ettermiddag var han fortsatt der.

- Det går rykter om det er dialog mellom partene i kommunestreiken?

— Jeg har hørt ryktene jeg og. Og lest alle nettavisene. Det er spekulasjoner rundt dette, men det får spekulantene stå for, sa Nafstad til Aftenposten.no ved 16-tiden.

Han bekreftet da at han fremdeles var i Tromsø og han ikke hadde innkalt til noen møter.

- Utelukker du at det kan innkalles til møte i kveld?

— En utvikling i konflikten kan komme plutselig, det kan ta en dag eller det kan gå en uke.

KS avviste ovenfor Aftenposten mandag ettermiddag at det var en ny dialog på gang.

— Det VG skriver sammenfaller ikke med min erfaring. Vi kommer litt nærmere en løsning for hver dag, men det er ikke en sånn utvikling som VG og Dagbladet skriver, sier Jørn Ivar Baade, kommunikasjonssjef i KS.

- Er situasjonen fastlåst?

— Jeg vil ikke kalle det fastlåst. Men det er fortsatt vanskelig. Streik er en alvorlig situasjon. Det virker veldig fastlåst for mange, men vi får prøve å være positive og konstruktive, sier Baade til Aftenposten.no.

Mer penger KS har tilbudt en økonomisk ramme på 3,3 prosent. De mener dette er et like godt oppgjør som de statsansatte takket ja til. Men organisasjonene mener det ikke er direkte sammenlignbart.

— Vi må ha den økonomiske rammen opp. KS viser til at de tilbyr den samme rammen som oppgjøret staten, men man kan ikke direkte sammenligne dette. KS er den mest kvinnedominerte sektoren og hvis vi skal se spor av likelønn i dette oppgjøret så må KS øke rammen, sa Unio-leder Anders Folkestad til Aftenposten.no søndag kveld.

Partene er også uenig om hvor mye av pengene som skal fordeles gjennom sentrale forhandlinger og hvor mye som skal være gjenstand for lokale forhandlinger.

Dersom partene føler de har nærmet seg gjennom de uformelle møtene i dag vil de ta kontakt med Riksmeklingsmannen. Han vil så kalle inn til nye forhandlinger med sikte på å få til enighet om en ny tariffavtale for de ansatte i kommunesektoren.