AV ODD INGE SKJÆVESLAND

Den interne personalkonflikten i LO kan være i ferd med å vokse som politisk ubehagelig sak for regjeringen. Statsministeren er fortsatt taus, men utenriksminister Jonas Gahr Støre avdramatiserer Ap-sekretær Martin Kolbergs henvendelse om UD-jobb for Ingunn Yssen, som har sagt opp i LO i protest mot LO-leder Gerd-Liv Vallas lederstil.

— Siden jeg ble utenriksminister har jeg fått henvendelse fra fire ulike partier med forslag og oppfordringer om å vurdere folk med politisk erfaring fra disse partiene til stillinger i UD. Dette inkluderer opposisjonspartier som nå rekker pekefingeren mot Arbeiderpartiet, sier Støre.

— Svaret har vært det samme til alle fire partier: Kandidatene får søke ledige stillinger. Derfor er det ikke noe spesielt i henvendelsen fra Martin Kolberg. Det er helt naturlig at det kommer slike henvendelser. Det viktige er hvordan henvendelsene håndteres, prinsipielt og politisk, sier Støre.

Provoserer

Dette provoserer Høyre-leder Erna Solberg voldsomt, fordi det kan være henne Støre sikter til.

— Å likestille at man sier «hei, jeg har en flink person du kanskje kan bruke» med en partisak hvor Ap har søkt å løse en personkonflikt i LO er en usaklig lynavleder. Hvis han ikke ser at det er noe helt annet, er han et mindre reflektert menneske enn jeg trodde at han var, sier Solberg.

Frp-formann Siv Jensen sier: - Det er stor forskjell på at et opposisjonsparti tar kontakt og antyder en kandidat og at Valla, som gir uttrykk for at hun kan fikse alt med denne regjeringen, er inne i saken.

En svært sentral rød-grønn politiker er enig i med Solberg og Jensen, men vil ikke bli sitert på det.

Solberg tror Støres uttalelser kan være en indikasjon på at Valla/Yssen-saken nå kommer for nær regjeringen. -Uttalelsene viser at det er et betydelig ubehag i saken for statsministeren, sier Solberg.

Etter at LO-leder Gerd-Liv Valla kun snakket med Fredrik Skavlan fredag, ville hun heller ikke i går svare på henvendelser. Valla og Yssens felles partileder Jens Stoltenberg forholdt seg også taus.

Større åpenhet

Ifølge Støre har ingen av partihenvendelsene resultert i noen ansettelser. Han har samtidig vært opptatt av at UD bør bli mer åpen for å rekruttere folk utenfor departementet.

— Utenriksministeren har det siste ordet av ansettelser på et visst nivå, men det kommer alltid etter prosesser som er forankret internt i departementet, sier Støre.

— Vil du etter det som er skjedd de siste dagene være redd for å bli Ingunn Yssens sjef?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer Støre.

— Er du enig med Valla i at hennes håndtering av saken har vært et eksempel til etterfølgelse for andre arbeidsgivere?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer Støre.

KrF-kontakt

KrF-leder Dagfinn Høybråten bekrefter via sin pressekontakt at hans parti på et tidspunkt var i kontakt med utenriksministeren «for å peke på personer som kunne være egnet for en jobb i utenrikstjenesten».

Gjennom nære medarbeidere avviser både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga at deres partier har kontaktet UD om partifolk. Venstre-leder Lars Sponheim er sikker på at han ikke har gjort det. Siv Jensen kan «med hånden på hjertet» ikke huske at hun har gjort heller. Vi fikk ikke kontakt med Carl I. Hagen i går.

Bergens Tidende/Aftenposten

KONTAKTET: Jeg har fått henvendelse fra fire ulike partier med forslag og oppfordringer om å vurdere folk med politisk erfaring fra disse partiene til stillinger i DU, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.