Det mener språkprofessor og direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim.

Tirsdag ble boken «Typisk norsk» som seg hør og bør lansert i en gammel skolestue innredet i et gammelt bedehus på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Mer norsk kan det vanskelig bli. Særlig når «skoletimen» begynner etter utdeling av matpakke, et rødt eple og en kvart liter melk. Og deretter strengt opprop.

Typisk norsk...

Midtsidegutt

– Vi trenger absolutt en slik bok. Den henvender seg til ungdom, og jeg er sikker på at den ungdom knapt er skapt som ikke vil syns at denne boka er veldig gøyal, sier Lomheim til NTB.

Og det mener han ikke bare fordi han selv figurerer som «midtsidegutt» i boka – iført grønn badebukse under vignetten «Sylfest frå Sogn flirter med språk»:

– Slett ikke. Men det er jo udelt et fortrinn at en midtsideprofessor er brettet ut midt i boken, sier han lattermildt ubeskjedent.

Og det er nettopp gjennom humor programleder Petter Schjerven og hans redaksjonsstab ønsker å presentere språket og språkutviklingen. Som TV-programmet ønsket de også å lage en underholdende, morsom, men også lærerik bok.

Språkglede

– Vi vil bare spre språkglede. Som vi har gjort i TV-programmet, egentlig. Med mange bilder, mange farger. Vi har prøvd å ta tak i litt anekdoter, kanskje litt sært stoff, og ikke gått inn for å lage en typisk lærebok i norsk, sier programmets og nå også bokas frontfigur Petter Schjerven til NTB.

– Er boken ment for bruk i skolen, eller blott til underholdning?

– Det er jo mest ment til underholdning. Men det er jo substans i det vi lager. Vi snakker jo om språket, sier Schjerven som slett ikke har noe imot at boka også finner veien inn i skolestuene.

– Kommer det en oppfølger?

– En pamflett, kanskje, sier en lattermild språkforfatter.

– Nei, så langt har vi ikke tenkt ennå.

Gull

Men det hadde neppe vært språkdirektøren imot at humorgjengen følger opp med en bok nummer to:

– Denne boka og Petter Schjerven er gull verd. Norsk språks fremtid er det ikke vi eldre som avgjør. De unge avgjør hvordan det norske språket blir i morgen, om det brukes og holdes ved like. Vi trenger absolutt en slik bok, nettopp fordi den henvender seg til ungdom, sier Lomheim.

– Boka formidler morsmålsfaget og norsk språk på en annen måte enn den tradisjonelle skolestuen kanskje greier, sier språkprofessoren, som absolutt mener dette er en bok også for skolen. Men det vil være opp til den enkelte lærers valg. (©