Kultur— og kirkeminister Trond Giske (Ap) sendte tirsdag ut forslag om en egen svartebørslov på høring. Forbudet gjelder salg til høyere pris enn det som står på billetten.

– Det er tullete at politiet skal bruke ressurser på slike saker. Dette er en type oppgave som aldri vil bli prioritert med alle de oppgaver politiet er satt til å løse og hvor selv alvorlig kriminalitet må vente, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

– For enkelt

Han mener svartebørsproblemet i stedet bør forebygges ved at arrangører pålegges å bruke moderne billetter som er vanskeligere å videreselge eller forfalske.

– Det for enkelt å kriminalisere alt som er vondt og vanskelig i samfunnet og deretter kreve at politiet skal prioritere det. Her kan Stortinget igjen vedta regler som det ikke er mulig å følge opp, sier Johannessen.

Kulturminister Trond Giske er ikke overrasket over politiets kritikk.

– Politiet er ofte skeptisk til nye typer regler fordi de allerede har mye å gjøre. Men jeg tror ikke det er så problematisk å holde øye med selgere av svartebørsbilletter på arrangementer hvor politiet ofte uansett er til stede, sier Giske.

Industri

Kulturministeren mener svartebørsmarkedet har økt de siste årene. Salg av billetter til konserter og idrettsarrangementer er blitt en egen industri, hvor profesjonelle selskaper driver massiv annonsering i aviser og på nettsider.

– Hensikten med lovforslaget er å gjøre kultur tilgjengelig for folk flest. Vanlige folk skal kunne kjøpe billetter til vanlig pris, sier Giske.

Politi

Giske håper lovforslaget blir vedtatt i løpet av våren 2007. Loven blir i første omgang ikke en del av straffeloven, men kan bli det etter en evaluering i 2008.

– Lovforslaget vil gjøre videresalg av billetter mye vanskeligere, sier Giske.

Mens politiet skal bortvise svartebørshaier utenfor arrangementer, gir loven Forbrukerombudet adgang til å gripe inn med tvangsgebyrer ved ulovlig markedsføring.

Får støtte

Lovforslaget fikk støtte av både kultur- og idrettsarrangører som deltok på under presentasjonen av lovforslaget i Oslo tirsdag.

PR-sjef Jonas Prangerød ved Øyafestivalen er lei av internettannonsører som selger billetter til det dobbelte av det pålydende.

– Dette handler også om at vi vil bestemme selv hva som er en riktig pris, sier han.

Sikkerhet

Fungerende generalsekretær Stig-Ove Sandnes i Norges Fotballforbund sier kampen mot svartebørsen også handler om at publikum skal kunne stole på at de kjøper ekte billetter.

– Vi har eksempler fra cupfinaler hvor familier har reist til Oslo, og oppdager først utenfor Ullevaal at billettene deres er ugyldige. Det er en belastning for oss arrangører, sier Sandnes.

Haiene

Forslagsstilleren til lovforslaget, SVs Magnar Lund Bergo, mener forslaget vil fjerne svartebørsen som forretningsidé.

– Dette er en virksomhet som er uønsket av både publikum, artister og arrangører. De eneste vinnerne på svartebørsen er haiene, mener han.