Ekteparet Hetland sitter ved et bord i enden av gangen på Bergen Røde Kors sykehjem. Det er tid for en legesjekk, Else-Margrethe Hetland føler at noe er galt med hørselen. Overlege Bettina Husebø undersøker ørene hennes, men finner ikke noe galt.

— Her var alt bra, sier Husebø.

— Ingenting i veien? Men uff, dette er litt flaut, jeg som har klaget sånn.

— Jeg beklager at alt var bra, sier Husebø og flirer.

Tyske leger

Else-Margrethe Hetland har kreft. I fire uker har hun bodd på Bergen Røde Kors sykehjem for å rehabiliteres så hun kan flytte hjem igjen. Hun og mannen har bare gode ting å si om sykehjemmet.

— Vi har fått en fantastisk oppfølging. Her er det fagpersoner tilgjengelig hele tiden. Det føles trygt, sier Nils Hetland.

— Jeg føler jeg har fått snakke med fagfolk som har greie på det de driver med, sier Else-Margrethe Hetland.

Bergen Røde Kors sykehjem er et av kun ti sykehjem i landet som har heltidsansatte leger. De tre legene som jobber der er spesialister. Men de har problemer med å rekruttere norske leger.

— Vi har lyst ut ledige stillinger flere ganger, men har ennå ikke fått en adekvat søknad fra en norsk kandidat. Å jobbe heltid på sykehjem er ikke prestisje, og norske leger synes ikke de får godt nok betalt. Vi har stort sett hatt tyske leger her, sier Bettina Husebø, som selv har tysk bakgrunn.

Ingen geriatere

Ingen av legene på Bergen Røde Kors sykehjem er geriatere.

— Vi skulle gjerne ansatt en geriater. Men vi har rett og slett ikke klart å skaffe en, sier direktør Britt Hysing-Dahl.

De kunne gjerne tenkt seg flere leger.

— Men når kommunen har trange kår, rammer det oss. Det er synd. Mange av våre pasienter er veldig syke, og kunne trengt enda bedre legetjenester, sier Hysing-Dahl.

Hun er kritisk til at sykehjemmene sorterer under Sosialdepartementet.

— Det har vært et overdrevent fokus på at de med sykehjemsplass er beboere. Pasientbegrepet forsvinner. De fleste som bor på sykehjem er så dårlige at det blir meningsløst å kalle dem beboere. Hadde vi vært underlagt Helsedepartementet, hadde det kanskje vært lettere å få sikret folk nødvendig legebehandling, sier Hysing-Dahl.