Ole Nicolai Kvisler (22) er sammen med Joe Erling Jahr (20) og Veronica Andreassen (18) tiltalt for å ha drept Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i januar. Påtalemyndigheten mener drapet var rasistisk motivert.

I retten mandag tok Jahr på seg all skyld for drapet alene. Jahrs forsvarer, Tor Erling Staff, mener hans klient kan ha blitt truet til å forklare seg slik at han «frikjenner» sine medtiltalte.

Trakk seg ut

Kvisler hevder imidlertid at det er hans som har blitt truet, og at truslene har kommet fordi han har forklart seg til politiet om Homlia-drapet.

— Hvilket forhold har du til det høyreekstreme miljøet i dag, spurte hans forsvarer, advokat Geir Lippestad.

— Jeg har trukket meg ut, fordi jeg har blitt truet etter denne episoden her, sa Kvisler.

Han hevdet at han hadde blitt truet med vold mens han satt i varetekt, etter at han navnga Joe Erling Jahr. Truslene skal ha vært årsaken til at han trakk tilbake navngivingen en periode.

— Ville du vært velkommen i miljøet hvis du ønsket deg tilbake, spurte Lippestad.

— Det tviler jeg på, sa Kvisler.

Ble ikke «vervet»

Som 15 - 16-åring gikk Kvisler inn i det høyreekstreme miljøet. Både Jahr og Andreassen har gitt uttrykk for at de nærmest ble vervet inn i miljøet, mens Kvisler fortalte at han oppsøkte miljøet frivillig.

— Klesstilen og det at de var fremmedfiendtlige tiltrakk meg, sa Kvisler, som selv er oppvokst i den multikulturelle bydelen Holmlia.

Kvisler hevdet at han som 11-12-åring ble ranet og banket opp av en gjeng eldre, mørkhudede ungdommer.

— Det var etter dette jeg ble fremmedfiendtlig, sa Kvisler.

I politiavhør sa Kvisler at han var medlem i nynazist-organisasjonen Blood and Honour. I retten hevdet han at han ikke var medlem, men at han hang mye sammen med folk i Blood and Honour-miljøet inntil for halvannet år siden.

«Skulle skremme»

I en av politiforklaringene sier Kvisler at Jahr var medlem av Boot Boys, mens Veronica Andreassen sympatiserte med Blood and Honour. Jahr har i retten nektet for at han var medlem i Boot Boys.

Kvisler hevdet i retten at han og Jahr bare skulle skremme Benjamin Hermansen og hans jevnaldrende kamerat litt. Han hevder at han løp etter Benjamins kamerat, mens Jahr løp etter Benjamin.

— Jeg var ikke nær Benjamin eller kameraten, hevdet Kvisler.

Påtalemyndigheten er av en annen oppfatning. De mener at Benjamin ble drept av to ulike stikkvåpen.

Kvisler ble i retten konfrontert med de mange avvikene i de fem politiforklaringene han har gitt, og det han forklarte i retten. I avhør sa Kvisler at han løp etter Benjamin.

— Jeg forklarer det jeg mener er sant i dag, sa Kvisler.

— Du forklarer deg ikke slik for at det skal passe med Jahrs forklaring, da, spurte Jahrs forsvarer, Tor Erling Staff.

— Nei, sa Kvisler.

Han avviste også Staffs insinuasjoner om at han var en lederskikkelse i nazimiljøet, og en farsfigur for Joe Erling Jahr.

DRAPSTILTALT: Ole Nicolai Kvisler i samtale med sin forsvarer Geir Lippestad i går under den andre dagen av rettssaken mot de tre som står tiltalt for drapet på Benjamin Hermansen.
FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX