• Flybillettene kan bli dyrere etter EU-dommen mot flyselskapet Ryanair. Dette hevder i alle fall Ryanair selv. Andre lavprisselskaper er uenig.

Ryanair-sjefen Michael O'Leary valgte å anke dommen, der det omstridte irske flyselskapet ble dømt til å betale tilbake ca. 35 millioner av i alt ca. 125 millioner kroner man har mottatt i ulovlig støtte for å starte flyruter til og fra flyplassen i Charleroi utenfor Brussel.

Toppsjefen i Ryanair raser mot dommen, selv om lavprisselskapet slapp billigere enn mange trodde. Ifølge O'Leary vil dommen føre til dyrere flybilletter og mindre konkurranse mellom flyplassene for å skaffe seg hardt tiltrengte flyruter. Derfor ankes dommen videre til EU-domstolen.

Settes 20 år tilbake

— Dommen har satt flykonkurransen 20 år tilbake, og bekrefter at EU-kommisjonen ønsker å øke kostnadene for lavprisselskapene og flybillettene for forbrukerne. Den betyr også at offentlig eide flyplasser ikke kan konkurrere med private flyplasser om å trekke til seg flyselskaper, som satser på lavprisbilletter. Nå plasserer EU-kommisjonen de høye kostnadene fra andre flyplasser over på forbrukerne, hevder han.

Men Ryanair får liten støtte blant andre lavprisselskaper. Ryanairs største konkurrent, Easy Jet, hilser ifølge Aftenposten dommen velkommen og tror vingeklippingen av Ryanair er en sjanse til å kapre nye markedsandeler i det sterkt voksende markedet for billige flybilletter i Europa.

Norwegian fornøyd

Også i lavprisselskapet Norwegian er man fornøyd med EU-kommisjonens inngrep mot Ryanair og tror dommen vil gjøre det lettere for både flyselskaper og flyplasser å konkurrere på lavprismarkedet.

— Dommen berører ikke oss direkte. Norwegian har valgt å fly til og fra ordinære flyplasser og tilpasser oss vilkårene og avgiftsnivåene der. Men vi ønsker reell konkurranse, og tror at denne dommen vil bidra til det, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til Bergens Tidende.