Mens den ene av vennene trodde Breivik var inne i en dyp depresjon, sa bestevennen gjennom barndommen at han aldri har sett tegn til psykiske helseplager hos Breivik.

En av vennene, som flyttet inn i bofellesskap med Breivik i 2001, sa at det ble umulig å få kontakt med Breivik etter at han flyttet hjem til moren i 2006. Han hadde to teorier om hvorfor Breivik isolerte seg.

— Tenkte på depresjon

— Jeg tenkte at han hadde gått inn i en dyp depresjon og var ien hengemyr, eller at han var homofil og ikke ønsket å stå frem, sa 33-åringen.

Han forklarte at vennene gjorde iherdige forsøk på å få kontakt med Breivik da han isolerte seg.

— Vi fikk ikke kontakt. Vi ringte, sendte meldinger, og oppsøkte ham i leiligheten på bursdagen hans. Moren lukket opp og sa at det ikke var mulig å få snakke med Anders, at han var opptatt. Jeg tenkte at han hadde gått på en psykisk smell. Vi var opptatt av å hjelpe Anders og forstå Anders, og prøvdeå få kontakt med ham. Det varmange som prøvde å ringe ham og sa at nå må du komme deg ut. Men det var særdelesvanskelig, sa 33-åringen.

Breiviks bestevenn fra oppvoksten på Smestad, sa på sin side at han aldri har registrert tegn til psykiske helseplager hos Breivik.

- Ville ikke ha "arabernese"

Tiltalte er ikke til stede mens vennene forklarer seg. To av de sakkyndige har blitt med ham inn på bakrommet, der han følger forklaringene via skjerm.

Barndomsvennen, som ikke ønsker å bli navngitt, hadde et nært forhold til Breivik fra 11-12-årsalderen til de var 23-24 år gamle.

— Vi spilte volleyball og basket, syklet sammen, og dro i Frognerbadet. Vi var sammen flere ganger i uken, forklarte 32-åringen, som beskrev Breivik som "middels utadvendt".

Barndomsvennen, som jobber som brannmann, forklarte at Breivik var svært målbevisst når han satte seg noe fore.

— Han er ikke spesielt praktisk anlagt, men når han bestemmer seg for noe, får han det som regel til, sa han.

32-åringen påpekte at Breivik var svært opptatt av sitt eget utseende.

— Han opererte nesen i 18-årsalderen. Jeg mener han sa at han ville ha en mer arisk nese. Vi syntes det var litt jålete, så han fikk høre det. Men han hadde selvironi, så han tålte å bli hakket på. Han brukte også pudder, og det syntes vi var rart. Og han brukte veldig mye tid på håret sitt. Det var andre i gjengen vår som også var jålete, men ingen som gikk så langt som ham, forklarte 32-åringen.

-Han opererte nesen fordi han ikke ville ha "arabernese", sa den andre vennen.

Husket ikke voldsepisoder

Breivik har beskrevet i manifestet at barndomsvennen var til stede ved flere episoder da Breivik skal ha blitt angrepet og ranet opp av pakistanske og albanske ungdommer. Breivik har blant annet forklart at han opererte nesen fordi den ble brukket da han ble angrepet av innvandrerungdommer. Ingen av vennene kan huske at noen av disse episodene faktisk har skjedd.

Etter å ha hatt lite kontakt i flere år, traff barndomsvennen Breivik igjen i 2008. Da reagerte han på at Breivik hadde forandret seg.

— På mange måter var han seg selv lik, men hadde skinnet håret, og det reagerte jeg veldig på, for han hadde alltid vært veldig opptatt av det. Og så bar han preg av å ha sittet mye inne. Han var blek, og så litt sliten ut. Vi reagerte på at han hadde flyttet hjem til moren igjen, sa han.

To år senere syntes han Breivik hadde forandret seg igjen.

— Da var han på mange måter til den gamle Anders. Han hadde fikset håret igjen og var mer sosial. Han sa han hadde lagt på seg litt, og begynte å trene.

I april 2011 var de på grillfest sammen.

— Jeg registrerte ingenting unormalt. Han sa han skulle flytte til Rena og dyrke sukkerbeter. Jeg syntes det var rart, men på mange syntes jeg det var bra at han kom seg ut av morens leilighet.