— Det er uvirkelig. Man tror nesten det er en drøm, men det skjer virkelig, sier Rune Voldsrud, daglig leder ved Fåvang Sag og Høvleri, til Aftenposten.no.

Bildene som er tatt søndag kveld viser trelasten fra Fåvang Sag og Høvleri som flyter avgårde med flomvannet, og ansatte som jobber febrilsk med å redde det som reddes kan.— Det er mye vann, og litt kaotisk. En del av trelasten har veltet og flyter i området. Alt fra planker til reisverk og panel er spredt på et område på to-tre kilometer rundt bedriften. Rekkverket på E6 vest for saga fungerer som en sprerre, sier Voldsrud på telefon søndag kveld.

— Det er helt forferdelig. Men det går ikke an å gi opp. Vi må bare komme i gang igjen så fort som mulig, og det skal vi klare, sier han.

— Vi har reddet mye av den den trelasten som er klar til å selges, det er halvfabrikataene er ødelagt. Så vi skal åpne for salg igjen på tirsdag. Vi leverer mye til engrosmarkedet, byggekjeder og entreprenører, og de skal få varer noenlunde som normalt i løpet av dagen, forsikrer han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ansatte ved Fåvang Sag og Høvleri arbeidet hele søndag med å redde trelasten som fløt avsted med flomvannet.
HANS O. TORGERSEN

Ryddet fra morgen til kveld

Bedriftslederen skryter av de 32 ansatte, som har stått på fra morgen til kveld med å rydde opp på området.

— De reagerer med fantastisk pågangsmot. Søndag jobbet de fra 06-07-tiden til langt utpå kvelden, og også mandag meldte mange seg frivillig for å rydde. Nå får vi ikke ryddet mer, og forsikringsselskapet har tatt over jobben, sier Voldsrud.

Han anslår at flomskadene vil koste bedriften mellom 25 og 30 millioner kroner.

— Det er mye for en bedrift som omsetter for rundt 110-120 millioner totalt, sier daglig leder.

- Verre enn 1995-flommen

Voldsrud forteller at både forsikringsselskapet og og ordføreren i bygda har vært her på befaring.

Selv beskriver han denne flommen som mye verre enn storflommen i 1995.

— Det er gjort minimalt med flomsikring etter flommen i 1995. Vi er skuffet over myndighetene. Det bli mye prat og lite handling. Hvis det blir mer og mer ekstremvær heretter er det mulig slike hendelser skjer oftere, sier Voldsrud.

Ordføreren i Ringebu kommune, Arnhild Baukhol, har vært en tur rundt i kommunen for å kikke på skadene. Hun forteller at det er i Fåvang de fleste og mest alvorlige flomskadene er.

— Vi har ikke skader noen andre steder enn Fåvang, men der er det jo en utfordring. Der er det vann som har gått inn på bedrifter, blant annet sagbruket. I tillegg så er det noen grunneiere og gårdbrukere som har blitt rammet, sier Baukhol.

Skader for mange hundre millioner

I selve Ringebu sentrum må innbyggerne koke drikkevannet.

— Vi har ikke noe tidsperspektiv på hvor lenge vannet må kokes, det er veldig vanskelig å si. Men det kommer til å gå noen dager, sier ordføreren.

Hun påpeker at foruten skadene i Fåvang, så har kommunen sluppet nokså greit fra flommen. Baukhol hadde en liten runde i Ringebu klokken ni søndag kveld.

— Nå ser det ut til at vannet har gått ned litt. Så toppen er nok nådd nå, fastslår Baukhol.

_SCC-AIPub_G-Titte_1496928g.jpg
HANS O. TORGERSEN

Forsikringsselskapene hadde søndag formiddag fått melding om rundt 400 flomskader til en verdi av 100 millioner kroner. Beløpet ventes å bli mye høyere. Ved den store flommen på Østlandet i 1995 ble det utbetalt rundt 940 millioner kroner, skriver NTB.