Det er et krav i Frelsesarmeens Barn og Unge (FAbU) at leder og nestleder er soldat, og vedkommende kan dermed ikke leve i homofilt samliv.

Like før jul mistet organisasjonen statsstøtten på 1,2 millioner kroner på grunn av dere syn på homofile.

Vedtaket ble anket, og torsdag offentliggjorde barne— og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) departementets avgjørelse på en pressekonferanse.

– Jeg er uenig i praksisen som Frelsesarmeens Barn og Unge har om at man ikke skal få være soldat og samtidig leve i et homofilt samliv. Jeg forstår at mange opplever det som krenkende, men jeg har også forståelse for religionsfriheten, sier Huitfeldt.

Krav til samlivsform

Huitfeldt sier at hun vil være forsiktig med å koble spørsmål om statsstøtte til hva organisasjoner skal få mene. Hun understreket at hun mener det må være lov til å ha et annet syn på saker enn det hun har.

Hos Frelsesarmeens Barn og Unge var det en gledens dag torsdag.

– Dette betyr at vi kan trekke pusten og fokusere på det fine arbeidet som vi mener vi gjør, sier daglig leder Lisbeth Welander til NTB.

Welander er glad for at departementet godtar at de fortsatt skal ha rett til å stille krav til en leders livsform og samlivsform.

– Dessuten tenker jeg at dette vedtaket er i respekt for våre medlemmer. De har i demokratiske prosesser stemt fram vedtak og styringsform hos oss, og sier at de ønsker at de to øverste ledervervene skal reserveres til lederskap med krav til livsførsel og samlivsform, sier hun.

– Meningssensur

Også Kristelig Folkeparti er fornøyd med vedtaket i Barne- og likestillingsdepartementet.

– Dette er en seier for alle barn og unge som nå slipper å bli straffet av regjeringens meningssensur. Vi forutsetter at dette betyr at alle barne- og ungdomsorganisasjonene beholder sine rettigheter og ikke mister statsstøtte på grunn av meninger regjeringen ikke liker, sier leder i familie- og kulturkomiteen May-Helen Molvær Grimstad.

Spørsmål om sex

Tidligere denne uken vakte det oppsikt da det ble kjent at embetsverket i departementet hadde stilt Frelsesarmeen detaljerte spørsmål om kjærlighetsliv og sex i forbindelse med behandlingen av ankesaken.

– Har Frelsesarmé-soldater sex før de gifter seg? Kan en soldat ha kjæreste? er blant spørsmålene i en e-postkorrespondanse mellom Frelsesarmeen og departementet.

– Vi må ta lærdom av hvordan denne saken har blitt håndtert, men jeg tar ansvar for alle deler av saksbehandlingen i departementet, sier Anniken Huitfeldt i en kommentar.

Morten Holm / Scanpix