I en kronikk i onsdagens Aftenposten tar tidligere Frp-formann Carl I. Hagen et kraftig oppgjør med sin egen ekssvigersønn som sto frem som transperson i programmet «Jentene på Toten», som ble vist på NRK2 i vår.

Hagen mener NRK og ekssvigersønnen har villedet seerne ved at serien fremstiller transene som noen stakkarslige personer som vi skal synes synd på.

Han mener det i sin families tilfelle er datteren, og barna hun har sammen med ekssvigersønnen, det er synd på.

Ifølge Hagen fortalte ikke ekssvigersønnen kjæresten sin (Hagens datter) at han var transvestitt før hun var gravid med deres siste barn.

Les hele kronikken her: Transene inn i samfunnet!

— Har moralsk plikt - Han forteller i TV-serien at han visste om sin legning fra han var 6 år gammel. Da skulle han ha fortalt min datter om sin legning når deres forhold begynte å bli alvorlig, sier Hagen.

Han mener transpersoner har en moralsk plikt til å informere sine nærmeste om sin legning.

Hagen hevder også at ekssvigersønnen ikke tar hensyn til barnas ønske om at han skal kle seg i herreklær når han er sammen med dem, slik han gjør på jobb.

Han forteller i kronikken at barnebarna flyttet langt unna sin far da det ble kjent at han var transe fordi de var livredde for at han skulle hente dem på skolen i dameklær, eller at han som kvinne skulle vise seg i nabolaget. Hagen mener derfor det er et overgrep mot barna å samtidig stå frem med fullt etternavn i en serie som vises på TV.

— Hvorfor skriver du et innlegg i avisen om dette hvis du ikke ønsker eksponering om saken?

— Jeg er klar over at dette fører til økt oppmerksomhet om vår sak, men både datteren min og barnebarna synes dette er riktig fordi vi ønsker å si at transpersoner har en plikt til å sette barns behov foran sine egne. Det gjelder både min ekssvigersønn, og alle andre som er i samme situasjon.

Usunt for barn Hagen får ikke støtte av sexolog og en av Norges første åpne transpersoner, Esben Esther Pirelli Benestad. Han mener det er usunt for barn at de skal få diktere hvordan foreldre skal kle og te seg.

— Trygge foreldre tar den type valg selv. Jeg tror at der det er en belastning for barna så, er det fordi den øvrige familien nærmest pålegger barna å synes dette er vanskelig.

Benestad mener man bare opprettholder skammen og tabuet ved transseksualitet hvis man av hensyn til barn skal skjule sin legning.

Han mener også det er feil å pålegge alle transpersoner å informere sine nærmeste om legningen når de går inn i et forhold.

— Veldig mange transpersoner har opp gjennom sitt liv fått høre at de vil vokse legningen av seg. Derfor er det ikke alle som ser det som naturlig å snakke om det som en fremtidig livsstil til potensielle partnere.

Ekssvigersønnen ønsker ikke å kommentere saken før han selv har lest Hagens kronikk.