Statsadvokat Tor Christian Carlsen kom med denne antakelsen da han i Gulating lagmannsrett fortsatte aktoratets prosedyre med gjennomgang av bevisene for hver enkelt av de tiltalte.

– Vi tror ikke at 57 millioner kroner er forduftet fra planetens overflate, sa Carlsen.

Men han sa ikke noe om hvor han mener David Toska eller «hans nett» kan ha gjemt unna de vel 50 millioner kronene – for det meste i 200-kronesedler – som politiet ennå ikke har klart å oppspore.

– Ingen mesterplan

Tor Christian Carlsen viste til David Toskas egen forklaring og fastslo at det var Toska som organiserte og ledet både ransplanleggingen og selve ranet.

– Toska hadde det overordnede ansvar for å innhente utstyr og mannskap. Det var en plan som var dristig og djerv. Men det var ingen mesterplan, sa Carlsen.

Han startet sin del av aktoratets prosedyre med å gjennomgå hendingsforløpet minutt for minutt, slik det er dokumentert gjennom telefonutskrifter og videoopptak fra overvåkingskameraer.

Ifølge denne framstillingen ble selve ranshandlingen innledet klokka 07.56 med en oppringning fra David Toska til Ridvan Halimi, begge var utstyrt med hver sin «ranstelefon». Klokka 08.00 kom ranerne til Domkirkeplassen. Tre minutter senere gikk ransalarmen.

Skuddsalver

Skuddsalvene mot vinduet i bakgården til Nokas – til sammen 113 skudd – ble avfyrt av David Toska og Kjell Alrich Schumann mellom klokka 08.03 og 08.08. Før klokka 08.09 var den første av sju ranere inne i banklokalet.

Litt senere startet skuddvekslingen mellom ranere og politi ute på Domkirkeplassen. Johnny Thendrup ble truffet av et skudd fra politibetjent Erik Håland cirka klokka 08.14. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept av et skudd fra Kjell Alrich Schumann cirka klokka 08.18.

Omtrent samtidig forlot ranerne banklokalet med 57,4 millioner kroner, etter å ha vært inne i banken i ni og et halvt minutt. Mellom klokka 08.19 og 08.20 kjørte de vekk fra Domkirkeplassen, mens skudd ble avfyrt både fra ransbilene og fra politimennene som forsøke å stanse ranerne.

– Bevisst skyting

– Dette var ikke planlagt som et reint ran. Skytevåpnene var tatt med for at de skulle brukes, sa Carlsen.

Han foretok ellers denne vurderingen av skytingen som førte til at Schumann drepte Klungland:

– Det er ikke snakk om vådeskudd eller skremmeskudd, men bevisst skyting.

Carlsen varslet at aktoratet vil komme tilbake til dette når straffen skal fastsettes.

– Tungt indisium

Aktoratet ved statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes gikk torsdag raskt gjennom bevisene for fire tiltalte som selv har tilstått, det vil si David Toska, Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi og Lars-Erik Andersen.

Det samme gjaldt bevisene mot Erling Havnå i Nokas-saken, der også han har tilstått. Derimot brukte Dommersnes mer tid på ranet av Postens brevsenter, der Havnå fortsatt nekter seg skyldig.

Bevisene mot Metkel Betew og Ikmet Kodzadziku ble også grundig gjennomgått av henholdsvis Dommersnes og Carlsen. Både Betew og Kodzadziku har nektet av de var med på Nokas-ranet.

Dommersnes sa at Betew må dømmes uansett, fordi han medvirket til å skaffe ransutstyr.

Carlsen la stor vekt på telefonutskrifter og kjøp av 16 Stadium-bager i Göteborg er «et tungt indisium» for at også Kodzadziku er skyldig.

Carlsen startet torsdag på prosedyren for Alf Henrik Christensen. Aktoratet ventes å avslutte sin prosedyre fredag.

- INGEN MESTERLPAN: Nokas-aktoratet mener David Toskas ransplan var dristig, men ingen mesterplan. Her er ransplanleggeren i samtale med Kjell Alrich Schumanns forsvarer Morten Furuholmen.
Hansen, Alf Ove
AKTORATET: Alle de tiltalte må dømmes, mener statsadvokatene Tor Christian Carlsen (til venstre) og Arild Dommersnes.
Hansen, Alf Ove