Bare på ett punkt kom påtalemyndigheten Toska i møte. Han skal ha hatt en lang ønskeliste under forhandlingen om Munch-bildene, der det å slippe forvaring, å få flere kjærestebesøk i fengsel og lettere straff for en kamerat var noen av ønskene. Men av disse kravene skal «mesterhjernen» kun ha sikret seg bedre soningsforhold i bytte mot opplysningene som gjorde at «Skrik» og «Madonna» kom til rette torsdag, skriver VG.

Toska skal ha forstått at det var umulig å få innfridd alle ønskene av påtalemyndigheten. Likevel skal han ha bestemt seg for å gi politiet informasjonen, ifølge Dagbladet.

Krav avvist Ingen ble pågrepet da bildene ble funnet, og det var ikke tips fra de dømte i Munch-saken som førte til at bildene kom til rette, opplyste politiet torsdag. VG skriver at det har blitt forhandlet i flere måneder mellom Toska og påtalemyndigheten ved hjelp av Toskas forsvarer Øystein Storrvik. Grunnen til at det har tatt ekstra lang tid å få overlevert bildene, skal ha vært alle lekkasjene til mediene.

Det var mange likhetstrekk mellom NOKAS-ranet og Munch-ranet. Samme type hansker ble brukt, og telefonavlytting skal ha vært en av politiets kilder til å finne flere koblinger mellom Toskas vennekrets og ranet. Et vitne hevdet at Munch-ranet var bestilt av Toska for å avlede politiets NOKAS-etterforskning.

Dersom NOKAS-dømte Toska kunne ha kjøpt seg fri eller fått kortere straff ved å fortelle om en annen forbrytelse, ville det blitt ramaskrik i politietaten.

Mulig joker David Toskas bestevenn som døde av kreft skal være Munch-jokeren, skriver Dagsavisen.

– For å slippe forvaring og oppnå soningsfordeler, kan han ikke framstå som organisator av ranet eller ha noe med dette å gjøre. Til det trenger han sin avdøde venn, sier en kilde i ransmiljøet til Dagsavisen.

Vennen skal også ha deltatt i NOKAS-ranet. Han skal ha blitt spanet på av politiet da Munch-maleriene ble flyttet fra en leddbuss på Skrimstad Gård og over i en svart Mercedes. Én teori er at den kreftsyke kameraten kan ha fortalt Toskas samboer hvor bildene var gjemt, slik at Toska kunne bruke dette i framtidige forhandlinger. Den gang var Toska på rømmen etter NOKAS-ranet.

Politiet/Scanpix
de Jong, Sidsel/Andersen Svein
FUNNET: "Madonna"
de Jong, Sidsel/Andersen Svein
Politiet
TIPSER? NOKAS-dømte David Toska kan ha hjulpet politiet med å finne de stjålne maleriene.