Inngangshallen på studentsenteret på Høyden var fullsatt da minneplaten over Tore Eikeland ble avduket i dag klokken 15.

Eikeland var leder i AUF i Hordaland, og var den eneste studenten ved Universitetet i Bergen som ble drept på Utøya 22. juli i fjor.

— Tore var en av de beste. Det er vanskelig å fylle tomrommet etter ham. På tross av aldersforskjellene betraktet jeg ham som en venn og god støttespiller, sa en rørt helse- og omsorgsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen, før hun avduket minneplaten.

Eikelands mor og bror var til stede under seremonien, sammen med representanter fra AUF, NTL, LO, Arbeiderpartiet, studentorganisasjoner og studenter.

Studentsangforeningen sang og Frode Grytten leste «Eit dikt for dei unge».

Betydde mye for mange

Leder i AUF Hordaland, Linn Kristin Engø, setter pris på at universitetet henger opp en plakett til minne om Eikeland.

— Det er en fin måte å vise at Tore har gjort et sterkt inntrykk og betydd mye for mennesker også utenfor Arbeiderpartiet, AUF og fagbevegelse og i studentmiljøet, sier Engø til bt.no.

Minneplaten henger på en søyle i inngangshallen i SiBs studentsenter.

«Til minne om student Tore Eikeland. Drept på Utøya under terrorangrepene 22. juli 2011», står det på platen.

— Dette er for å hedre vår egen student som ble drept på Utøya, sier Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, til bt.no.

UiB vil på denne måten også vise solidaritet og støtte til alle ofrene og etterlatte etter terroren i fjor.

Støtte til alle ofrene

— Vi vil markere støtten til de grunnleggende verdiene som ble angrepet, som frihet, kritisk tenkning, kulturelt mangfold, menneskerettigheter og åpenhet. Dette er verdier som er veldig viktige for hele samfunnet, og særlig viktig ved et universitet, sier Grønmo.

Rektoren sier at Tore Eikeland er sårt savnet blant studenter og ansatte ved UiB.

— Terroren kom som et sjokk på oss alle. Det å miste en så engasjert, aktiv og sosialt omgjengelig student som Tore Eikeland var, gjør terroren og dens brutalitet veldig nær og personlig for oss, sier Grønmo.

Overlevde massakren

AUF-medlem og UiB-student Christina Nessa overlevde massakren på Utøya, og kjente Eikeland godt.

— Det var en veldig fin seremoni, og Gryttens dikt var veldig rørende. Det er helt surrealistisk å tenke på at vi henger opp en minneplate for Tore, mens jeg fortsatt er her, sier Nessa, som er jusstudent på tredje året.

Norsk Tjenestemannslag sto bak initiativet til å få på plass en minneplate for Eikeland. Tidligere NTL-leder Ragnfrid Skavland og leder for sammenliknende institutt, Lise Rakner, talte etter avdukingen.

— Vi ville ta avdukingen av minneplaten etter åpningen av det nye akademiske året, så både nye og gamle studenter kunne være med, sier Grønmo.

MANGE FREMMØTTE: Det var mange studenter som møtte opp for å overvære avdukingsseremonien på studentsenteret.
Paul S. Amundsen
SURREALISTISK: Christina Nessa kjente Tore Eikeland godt fra AUF i Hordaland. Hun overlevde Utøya-massakren. Det gjorde ikke han.
Silje Rongsvåg