Justisminister Knut Storberget ble innvilget avskjed i nåde av statsminister Jens Stoltenberg i dag. Forsvarsminister Grete Faremo tar over hans jobb som justisminister, mens Espen Barth Eide tar over hennes jobb som forsvarsminister.

Høyre-leder Erna Solberg har sett at Storberget har hatt en tøff periode som justisminister.

— Jeg forstår at det har vært noen tøffe år for Storberget. Han er en av de som har sittet lengst, sier Solberg til Aftenposten.no.

— Han har hatt mange vanskelige saker, sier hun og nevner spesielt politimisnøyen og 22. juli.

- Sterk belastning

Solberg mener det ikke er unaturlig at Storberget gir seg etter seks år som jusitisminister. Hun tror ikke statsministeren har prøvd å kvitte seg med en belastning.

— Jeg har sett at han har hatt en sterk belastning den siste tiden, sier Solberg.

Hun forutsetter at de tingene Storberget la fram i går, også vil gjelde for påtroppende justisminister Grete Faremo.— Jeg regner med at de tingene Storberget snakket om i går, fortsatt vil gjelde, sier hun.

Når det gjelder Espen Barth Eides posisjon som forsvarsminister, sier hun at hun mener det er hyggelig for ham at han endelig får bli minister.

- Trygt valg

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at hun mener det er storsinnet av Storberget å ta ansvar.

— Hvis dette stemmer syntes jeg at det er en flott gest. Det er storsinnet av ham å ta ansvaret. Selv om han ikke bærer ansvaret alene, så er det flott i tråd med europeisk tradisjon, som er at når sånne ting skjer så må den som sitter med ansvaret ta ansvaret. Jeg syntes det gir kredibilitet til ham som politiker, sier Skrei Grande til VG Nett.

Om Grete Faremo som Storbergets erstatter er Venstre-lederen lunken.

— Det er ikke veldig spennende. Hun skuffet under redegjørelsen i Stortinget, sier hun til NTB.

Statssekretær Espen Barth Eide som tar over etter Faremo som forsvarsminister, mener hun er et trygt valg.

-Espen Barth Eide er en som skrapet på den døra veldig lenge. Det er et veldig trygt valg faglig, også i forhold til sosialdemokratiet, sier Skei Grande som legger til at hun synes det skal bli spennende å se hvor åpen han kommer til å være i sin nye rolle.

- Noe har gått galt

Justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, sier han har respekt for at Storberget har valgt å tre til side.

— Jeg har respekt for valget han har gjort, og respekterer også forklaringen han gir om at han trekker seg på grunn av familien, sier han til Aftenposten.no.

Men han mener dette også varsler at noe har gått galt etter 22. juli.

— Dette er en erkjennelse av at man ikke har lykkes. Det gjelder ikke bare for Storberget, men for hele regjeringen, sier Sandberg, som også har en melding til Grete Faremo.

— Hun var dyktig i sin forrige periode. Men rollen hun nå skal inn i, gir større utfordringer enn sist, sier han.

Sandberg mener videre at når regjeringen nå velger å skifte navn på justisdepartementet til justis- og beredskapsdepartementet, er det et tegn på at regjeringen har innsett at beredskapen ikke har vært god nok.

Roser innsatsen

Stoltenberg omtaler Storberget som en betydelig politiker og roser Storbergets innsats i blant annet utlendingspolitikken og for arbeidet for å hindre kriminalitet mot barn og kvinner.

— Så det er en betydelig og veldig markant politiker som går av som justisminister, sier Stoltenberg til NTB.

Han legger ikke skjul på at han helst hadde sett at Storberget ble sittende som justisminister. Men han har full forståelse for at Storberget av private grunner ønsket å gå av.