Fredags kveld og tippemaskinene fra Norsk Tipping skal snart slås av for dagen. Kupongene er levert. Norge rundt er over. Der tropper 17 år gamle Tor Arvid Kristiansen opp på Narvesen, Bergen Storsenter:

— Har du Griseflaks? spør han damen bak disken, Ester Agersberg.

Det har hun. Han får to lodd, lover å dele premien med kompisen, skraper - og se der: Om det ikke akkurat er nok flaks til en svineribbe, så holder det til en syltelabb. Han vinner 100 kroner, eller 50 når rett skal være rett..

Resultatet på tv

— Hvor mye tror du folk tipper for gjennomsnittlig hvert år? spør fotografen.

— Kanskje 5000 - 6000 kroner, sier Kristiansen, med et påfølgende «oj!» når han hører tallene. Selv holder han seg til ca. 200 kroner i måneden.

— Jeg tipper bare på spill der jeg kan se resultatet på tv, sier en mann på vei ut fra Narvesen i Olav Kyrresgate. 800 kroner i måneden går med, hevder han. I alle fall aldri mer.

— Ifølge tall BT har hentet inn, tipper en gjennomsnittsfamilie for rundt 2200 i måneden. Hva sier du til det?

— Det høres fryktelig mye ut, sier han og skynder seg ut til følget. De skal feire fredagen på restaurant.

Verst for innvandrere

— 2200 kroner er da ingenting, påstår irakeren som sitter alene inne på en Mix-kiosk. Han insisterer på at vi kaller ham «Trygve». Han er i ferd med å krysse av de siste kampene på Oddsen - en rekke til ti kroner. Ved siden av ham står en middelaldrende mann og spiller. Det renner stadig vekk mynter gjennom maskinen.

— Denne tippingen er bare kos. Det er automatene som er ille. De er som magneter, spesielt for utlendinger uten sosialt nettverk, uten jobb. Det er vanskelig for innvandrere å komme inn i det norske samfunnet, sier han. Han forteller om en lege han kjenner som har mistet jobben, en annen som mistet huset.

— I andre land, som Holland eller Østerrike, er maskinene samlet i haller. Da er det ikke så enkelt å spille. Hvorfor er det ikke slik her?

Spare eller gamble?

Noen ganger slår tallene til og pensjonisttilværelsen kan være sikret om det er det man helst vil. Det opplevde Steinar Leirvåg fra Fonnes som en dag plutselig vant 2,8 millioner kroner. Siden han er i Nordsjøen snakket vi i stedet med samboeren Anny Sognnes.

— Jeg leverer også inn kuponger av og til, men jeg har aldri vunnet mer enn 30 kroner, ler hun, som mener tipping ikke akkurat er noe å satse på.

— Jeg skjønner at folk helst vil komme lett til det, men en premie detter ned som lyn fra klar himmel. Hennes respons på et gjennomsnittlig tippeforbruk: - Å i heiane, det var mye!

Selv er hun mest opptatt av å sende fastelavnsris denne helgen.

DAGENS FANGST: Margrethe Sivertsen gjør opp dagens omsetning på Narvesen, Bergens Storsenter. Hun kan ikke si hvor mange penger det er snakk om, men røper at det er mye.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN